Surmerhuizerweg 11, Sint Maarten

Omschrijving

Het bakstenen TOILETGEBOUWTJE op rechthoekige grondslag is opgedeeld in drie hokjes. Aan de lange oostkant is het voorzien van een rondbogige opening in het midden, geflankeerd door twee rechthoekige openingen, te sluiten met opgeklampte deuren. In de flankerende hokjes bevinden zich opgemetselde dozen waarop een plank ligt met een gat erin. In het middelste hokje is een wasbakje aangebracht.

Waardering

Het toiletgebouwtje is als onderdeel van het complex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde. Tevens bezit het pand een ensemblewaarde in relatie tot het schoolgebouw.

498834
Schoolgebouw Eenigenburg

Complex bestaande uit voormalig SCHOOLGEBOUW MET AANGEBOUWDE ONDERWIJZERSWONING en TOILETGEBOUWTJE.

Het geheel is gelegen op een middeleeuwse terp ten westen van de Surmerhuizerweg.

Het schoolgebouw met aangebouwde onderwijzerswoning ligt op de westzijde van de terp. Op het voormalige schoolplein aan de noordzijde hiervan staat een toiletgebouwtje met drie w.c.'s.

Volgens de eerste steen in de zuidmuur van het schoolgebouw werd het schooltje in 1877 gebouwd ter vervanging van een schoolgebouw onderaan de terp, dat daar reeds in de 17de eeuw moet hebben gestaan.

Het complex vormt tezamen met de overige bebouwing op de reeds van rijkswegebeschermde terp (Surmerhuizerweg 13 en 15) een karakteristiek buurtje.

Omschrijving

Het voormalige schoolgebouw met aangebouwde onderwijzerswoning, dat thans geheel als woonhuis dienst doet, is één bouwlaag hoog op een T-vormige plattegrond. Het pand is noord-zuid georiënteerd. In het dwarsgedeelte op het zuiden was oorspronkelijk het woonhuis gevestigd, terwijl in de poot twee klaslokalen waren gesitueerd.

Het toiletgebouwtje ligt ten noorden van het schoolgebouw met onderwijzerswoning.

Waardering

Het complex van voormalige school annex onderwijzerswoning en toiletgebouwtje is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als zijnde een vrijwel gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam geworden voorbeeld van een schoolcomplex uit het vierde kwart van de 19de eeuw op het platteland.

Het complex is door zijn ligging op de middeleeuwse terp van Eenigenburg van beeldbepalende betekenis en bezit met de overige bebouwing op deze terp een ensemblewaarde.

Toiletgebouw Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Surmerhuizerweg 11 1744 JB Sint Maarten BY Ja