Hoeve 4, Veenhuizen

Omschrijving

De achter op het erf staande (voormalige) MESTVAALT-OVERKAPPING is geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hollands spant en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak. Een der zijgevels en de beide topgevels zijn voorzien van een gerabatte houten betimmering.

Waardering

Mestvaalt-overkapping van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het complex. Als onderdeel van architectuurhistorisch en typologisch belang. Gaaf en zeldzaam.

479223
Het Groninger Erf

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, gebouwd in 1890 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar en bestaande uit een boerderij van het middenhuis-type, een vrijstaande wagenloods en een mestvaalt-overkapping. Het erf is ten dele met klinkers verhard. De erfaanleg aan de straatzijde (Kerklaan) valt buiten de bescherming.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij, wagenloods, mestvaalt- overkapping en erfverharding van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam.

Kerklaan 56 9341 AV Veenhuizen BY Ja
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur