Omschrijving

Haaks op de weg gelegen, sober en functioneel vormgegeven BOERDERIJ van het weinig voorkomende middenhuis-type, waarbij het hoger opgaande woongedeelte door aangebouwde schuren wordt geflankeerd. Het in baksteen opgetrokken gebouw wordt gedekt door met pannen belegde zadeldaken met windveren; eenvoudige goten op klossen. Het deels onderkelderde woonhuis heeft licht getoogde ramen met luiken (aan de noordzijde met de oorspronkelijke 10-ruits schuiframen met roedenverdeling); de gevels van het bedrijfsgedeelte hebben op regelmatige afstand 4-ruits stalramen. Het oostelijk schuurgedeelte was bestemd voor de stalling van vee en heeft nog de oorspronkelijke schuur- en staldeuren; ventilatieschachten op de nok.

De ERFAANLEG aan de achterzijde bestaat uit een klinkerbestrating overgaand in een onverharde erfsituatie.

Waardering

Boerderij van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het complex. Architectuurhistorisch en typologisch van belang. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam.

479221
Het Groninger Erf

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX, gebouwd in 1890 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar en bestaande uit een boerderij van het middenhuis-type, een vrijstaande wagenloods en een mestvaalt-overkapping. Het erf is ten dele met klinkers verhard. De erfaanleg aan de straatzijde (Kerklaan) valt buiten de bescherming.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij, wagenloods, mestvaalt- overkapping en erfverharding van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Betrekkelijk gaaf en qua type zeldzaam.

Kerklaan 56 9341 AV Veenhuizen Ja
Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur