Hoeve 8, Veenhuizen

Omschrijving

Voormalige MESTVAALT-OVERKAPPING (thans in gebruik als kapschuur), behorende bij de in 1890 naar ontwerp van W.C. Metzelaar ontworpen boerderij van het middenhuis-type, geconstrueerd uit houten gebinten volgens het verbeterd Hollands spant en gedekt door een met pannen belegd zadeldak. Een der zijgevels en de beide topgevels hebben een gerabatte houten betimmering.

Waardering

Mestvaalt-overkapping van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het boerderijcomplex tevens als onderdeel van architectonisch en typologische belang. Qua type zeldzaam en betrekkelijk gaaf.

479146
Veenhuizer Marke

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een evenwijdig aan de weg gelegen boerderij van het middenhuis-type, de voormalige mestvaalt-overkapping (nu kapschuur) en het met klinkers bestrate erf. Het geheel is in 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Dit boerderijtype komt in Veenhuizen slechts drie maal voor.

Waardering

Boerderijcomplex van belang als essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen alsmede van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Qua type zeldzaam en betrekkelijk gaaf.

Esweg 5 9341 AW Veenhuizen Ja