De Tien Geboden, Veenhuizen

Inleiding

Blok van vier DIENSTWONINGEN gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd in 1919 naar ontwerp van J.G. Robbers. Samen met het eveneens beschermde blok van zes dienstwoningen Hoofdweg 56;58;60;62;64;66 staan de woningen bekend onder de naam de Tien Geboden. De achterzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, in sobere en functionele stijl gebouwde rij van vier woningen, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen gedekt afgeplat schilddak met houten dakkapellen; eenvoudige houten goten op klossen. Dubbele 8-ruits schuiframen met grindbetonnen latei; boven de opgeklampte deur met klein raam en bovenlicht een grindbetonnen latei; gemetseld maaswerk voor toilet-ramen. Zijgevels met 8-ruits schuifraam.

Waardering

Woningen van architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang en van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen. Gaaf.

Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Hoofdweg 68 9341 BK Veenhuizen Ja