Lijkenhuis, Veenhuizen

Inleiding

LIJKENHUIS van het voormalige ziekenhuis. Gebouwd in 1893 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontworpen door W.C. Metzelaar. Thans als opslagruimte in gebruik.

Omschrijving

In sobere en functionele stijl gebouwd lijkenhuis. Het in baksteen opgetrokken gebouw wordt gedekt door een zadeldak belegd met pannen; ventilatieschachten; eenvoudige goot op klossen. Getoogde deur in kopse gevel, zijgevels met houten ventilatie roosters.

Lijkenhuis van belang als essentieel en functioneel onderdeel van het hospitaalcomplex. Gaaf.

478461
Vertrouw op God

Inleiding

HOSPITAALCOMPLEX bestaande uit het hoofdgebouw 'Vertrouw op God', een hulphospitaal, centrale keuken, lijkenhuis en ijskelder. Het complex is in opdracht van het Ministerie van Justitie gebouwd vanaf 1893 naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Door de bouw van dit hospitaalcomplex verloor het Leprozenhuis uit 1867 zijn functie. In 1962 kreeg het hospitaal een functie als werkinrichting onder de naam Nieuw Bergveen. Samen met het in 1947 ten zuiden van de Kolonievaart gebouwde barakkencomplex Bankenbosch (in 1976 vervangen door een permanente inrichting), , stond het voormalig hospitaalcomplex bekend onder de naam Groot Bankenbosch. Thans leven er plannen om het gebouw in te richten als gevangenismuseum.

Waardering

Hospitaalcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang, alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; voorts van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Gaaf.

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Hospitaallaan 8 9341 AH Veenhuizen Ja