"""3""", Veenhuizen

Inleiding

WONING van het type II, gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van W.C. Metzelaar. Het cijfer '3' staat in de zuidelijke topgevel. Aanbouw aan achterzijde en bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen eenvoudig, een bouwlaag tellend woonhuis op rechthoekige plattegrond. Het geheel is uit baksteen opgetrokken in sobere en functionele stijl en wordt gedekt door een zadeldak met pannen; windveren; schoorstenen in de nok; eenvoudige goot op klossen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een deur en aan weerszijden licht getoogde 6-ruits schuiframen met luiken. De zuidelijke gevel met blokbepleistering is voorzien van een openslaand 6-ruitsraam met vast kalf.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen en van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Gaaf.

Ds. Germsweg 1 9341 TD Veenhuizen Ja