De Zulthe 8, Roden

STOOKHUT naast de boerderij gelegen en gebouwd in 1909 bijgebouwd in opdracht van F. Deodatus naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands uit Nietap.

Omschrijving

Op T-vormig grondplan gebaseerd en in baksteen opgetrokken stookhut gedekt door een zadeldak met pannen belegd; windveren; vensters van diverse afmetingen; in de topgevels een gietijzeren roosvenster.

Waardering

Stookhut, behorend bij complex, van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik, de grote mate van gaafheid en herkenbaarheid en van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere betekenis ten opzichte van de omliggende bebouwing.

478389

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij (schuur en woning) en een stookhut. Het complex behoorde tot de belangrijke Rodense familie Aukema. In de sluitsteen van de schuur staan de initialen van Floris Aukema en echtgenote Jantine Westerhuis met het jaartal 1857. Het woonhuis en de stookhut werden in 1909 bijgebouwd in Art Nouveau-stijl in opdracht van F. Deodatus (gerelateerd aan de Aukema's) naar ontwerp van architect H.C. Hillebrands uit Nietap.

Waardering

Boerderijcomplex van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de grote mate van gaafheid en herkenbaarheid en van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere betekenis ten opzichte van de omliggende bebouwing. Daarnaast is het complex van lokaal cultuurhistorisch belang vanwege de belangrijke Rodense familie Aukema.

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
De Zulthe 8 9301 AV Roden Ja