Achterste Erm 2, Erm

Inleiding

BOERDERIJ in aanleg 18e-eeuws maar in 1851 verbouwd waarbij jaartalankers zijn aangebracht in de achtergevel. De boerderij is een voorbeeld van een hallehuis-type met achterbaander. De boerderij is in 1972 in opdracht van I.L. Stijnen met zorg verbouwd tot woonhuis. Het restauratieplan werd opgemaakt door het Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe. Met de uitvoering werd Fa. J.H. Linneman belast.

Omschrijving

Boerderij gebaseerd op rechthoekige grondslag met enkele krimpen en opgetrokken in baksteen; gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen. Gevelopbouw negentiende eeuws metselwerk; vlechting; staafankers. Zuidgevel van het woonhuis maakt een sprong naar buiten en heeft een dakoplichting; 9- en 12-ruits schuiframen; in de oplichting van het dakvlak een 4-ruits zolderraam. Voorgevel woonhuis met 15-ruits schuiframen en twee 2-ruits kelderramen en twee 4-ruits zolderramen; noordgevel woonhuis met 15-ruits schuiframen, houten deur met 6-ruits bovenlicht afgedekt door een rollaag. Achtergevel met getoogde inrijdeur op negentiende eeuwse wijze geplaatst in het vlak van de achtergevel; aan weerskanten een stalvenster en mestdeuren; boven de inrijdeur jaartalankers; zijgevels schuur met tot raam verbouwde stalvensters en mestdeuren.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de ontwikkeling van het boerderij-type; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Tevens van belang als hoofdelement van het boerderijcomplex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
478382
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit BOERDERIJ met TWEE BIJSCHUREN en ten dele met keitjes bestraat erf. De in aanleg 18e-eeuwse boerderij is in 1851 (jaartalanker) op karakteristieke wijze verbouwd volgens de toen geldende traditie.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij, twee bijschuren en ten dele met keien bestraat erf van cultuurhistorisch belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik, de gaafheid en de typologische zeldzaamheid; van stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke relatie met de omliggende bebouwing en vanwege de betekenis voor de oorspronkelijke nederzetting.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achterste Erm 2 7843 TC Erm Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
S 126 Sleen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1851 1851 verbouwing
Naar boven