Coevorden

Gemeente Coevorden
Kasteel 1, Coevorden
www.coevorden.nl
140524
Monumenten en karakteristieke objecten
Gemeente Coevorden kent rijksmonumenten, provinciale monumenten, karakteristieke objecten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een beschermd pand woont?

Lijst karakteristieke objecten Coevorden
Beschermde stads- en dorpsgezichten
Delen van de stad Coevorden en de dorpen Oud-Aalden, Benneveld en Gees zijn beschermd, dit zijn de beschermde stads- en dorpsgezichten. Voor al deze objecten en plekken geldt dat niets mag veranderen zonder vergunning.
Monumentenzorg Coevorden
De gemeente Coevorden zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam Monument
De gemeente Coevorden wil het goede voorbeeld geven voor een duurzaam klimaat- en toekomstbestendige samenleving. Door enthousiasme en kennis te delen wil de gemeente duurzame ontwikkeling een ‘boost’ geven. Bij het Drents Energieloket kun je terecht met vragen over het energiezuinig maken van je woning.
Wil je een energieadvies aan huis om te kijken hoe je jouw monumentale pand kan verduurzamen? De gemeente bied eigenaren van monumenten en karakteristieke panden hiervoor een gratis energieadvies aan.
Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument
Bent u eigenaar van een rijksmonument en gaat u verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de Duurzame Monumenten-lening
Stimuleringsregeling
Als u eigenaar bent van een karakteristiek pand in de gemeente Coevorden dan kunt u gebruik maken van de stimuleringsregeling. Deze lening kunt u inzetten voor:
- herstel-, restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan de buitenkant van het object;
- funderingen, dragende delen van de binnenzijde van het object;
- werkzaamheden aan cultuurhistorisch of bouwhistorisch waardevolle onderdelen van de binnenzijde.
Financiering onderhoud en restauratie
Als u binnenkort een rijksmonument gaat restaureren en/of onderhouden, komt u in veel gevallen in aanmerking voor een laagrentende Restauratiefonds-hypotheek. Wanneer u aan de slag gaat met het restaureren en/of onderhouden van uw pand let er dan op dat u niet voor dezelfde werkzaamheden zowel een subsidie als een laagrentende lening aanvragen. Deze keuze maakt u op voorhand.
Woonhuissubsidie
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor een instandhoudingssubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Deze subsidie is bedoeld voor kosten van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument, zoals gevelherstel of schilderwerk aan de buitenzijde van het pand.
Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)
Ieder jaar kan van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aangevraagd worden voor rijksmonumenten die van oorsprong geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling.
Omgevingsvergunning
Een rijksmonument is een beschermd bouwwerk. Bent u eigenaar van een pand of terrein dat aangewezen is als beschermd monument en wilt u restaureren, grondig verbouwen of slopen? Dan kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Lees hier meer over de procedure.
Voor gewoon onderhoud hoeft u geen vergunning aan te vragen. Gewoon onderhoud is alles waarbij het uiterlijk van de binnenkant of de buitenkant van het pand niet verandert. Bijvoorbeeld:
- Het bijhouden van het schilderwerk in dezelfde kleur.
- Kleine reparaties met de oorspronkelijke materialen.
Heeft u andere verbouwplannen?
Geschiedenis Coevorden
Het dorp ontstond bij een ondiepe plaats in een riviertje, dit noemen we een voorde. Door de voorde konden koeien lopen, daarom de naam Koe-voorde. Later werd dit Coevorden. In 1407 kreeg Coevorden stadsrechten van de bisschop. Vanaf dat moment was Coevorden een stad. Dat betekende dat de Coevordenaren een muur mochten bouwen, een markt mochten organiseren en zelf misdadigers mochten bestraffen. Coevorden was een belangrijke stad. De stad verdiende veel geld aan reizigers naar Overijssel, Drenthe, Groningen of Friesland die gebruik moesten maken van de voorde.
Meer monumenten informatie
- Over de geschiedenis van Coevorden is veel te zien in museum Coevorden.
- In Coevorden zijn gebouwen die nog herinneren aan de oude vestingstad nog te zien. Denk aan het Kasteel, het Arsenaal, de haven en een stuk van de gracht. Ook is het stervormige wegenpatroon nog te ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.coevorden.nl.
-
Gemeentearchief Coevorden
- Historische Vereniging Coevorden
- Historische Vereniging Zweeloo
- Drentse Historische Vereniging
- Het Frensenhoes authentieke timmerwerkplaats en houtzagerij