Achterste Erm 13, Erm

Inleiding

BOERDERIJ met ten dele met keien bestraat erf, in aanleg eind 18e-eeuws met een 19e-eeuwse invulling van de achtergevel. De boerderij behoort typologisch gezien tot het hallehuis-type. In 1970 werd de boerderij in opdracht van F. Akker tot woonhuis verbouwd volgens plan van het Bureau Monumentenzorg van de Provincie Drenthe. Met de uitvoering werd de Fa. J.H. Linneman belast.

Buiten de bescherming valt de vernieuwde bijschuur.

Omschrijving

Boerderij met krimpen, opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen; ver overkragend voorschild rustend op zware eiken klossen. Gevelopbouw in metselwerk; vlechtwerk; staafankers. Symmetrisch ingedeelde achtergevel met inrijdeur, aan weerszijden een 4- ruits stalraam en mestdeur; zijgevels schuur met kleine driehoekige stalramen en tot raam verbouwde mestdeuren. Woonhuis met gereconstrueerde 30-ruits schuiframen met luiken, paneeldeur en bovenlicht met snijwerk.

Waardering

Boerderij met ten dele met keien bestraat erf van cultuurhistorisch belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik en de gaafheid en van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor de oorspronkelijke nederzettingsstructuur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
478216
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Achterste Erm 13 7843 TB Erm Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
S 118 Sleen
Naar boven