Kerklaan 35, Schoonoord

Inleiding

Gebouwd als GEREFORMEERDE KERK in 1915 naar ontwerp van de plaatselijke bouwkundige/aannemer J.S. van Peer in een typerende gereformeerde Eclectische stijl (met neo-gotische en neo-romaanse invloeden). Aan weerszijden van de entree een gevelsteen: "de eerste steen is gelegd door H. Waterink (voorg. der Gem.)" en "26 maart AD 1915". Het interieur is gemoderniseerd en valt, evenals de bijgebouwen aan de achterzijde (1947-1948 en 1960) en de pastorie (jaren zeventig) buiten de bescherming.

Omschrijving

Zaalkerk van vier traveeën gedekt door een zadeldak belegd met een geglazuurde platte friese pan; dakruiter met spits; gietijzeren goten op gemetselde klossen. Gevelopbouw met gemetselde plint voorzien van afzaten, lisenen en spaarvelden waarin de vensters zijn aangebracht; spitsboogvensters met gietijzeren tracering (waarin combinatie van driepas en ruitvorm); toepassing van negblokken en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel met twee spistboogvensters en een klimmend boogfries bevat een dubbele opgeklampte deur met siergeheng; een spitsboogvormig bovenlicht met penanten en glas-in-lood invulling; daarboven een gekoppeld rondboogvenster.

Waardering

De kerk is van cultuurhistorisch belang als representant van een specifieke geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang als representant van een specifieke kerkbouw alsmede van belang vanwege de detaillering van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
478217
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerklaan 35 7848 AC Schoonoord Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2094 Sleen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 vervaardiging
Naar boven