De Brink, Roden

Inleiding

Gebouwd rond 1890 als Openbare Lagere SCHOOL in ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmiddels is de school in gebruik als school voor praktische vorming. Van bescherming uitgesloten is de na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde.

Omschrijving

School op rechthoekige grondslag gebaseerd en opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met geglazuurde golfpannen; geprofileerde gootlijst op gemetselde klossen. Gevelopbouw met gepleisterde plint; gemetselde (hoek)pilasters met spaarvelden; waterlijst ter hoogte van de natuurstenen vensterbanken; vensters met decoratief gemetselde en deels gepleisterde ontlastingsboog met siermetselwerk in boogveld. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met diepliggend portaal; dubbele paneeldeur met naald; bovendorpel met snijwerk; dubbel bovenlicht waarvan de onderste met gietijzeren sierrooster. Aan weerszijden drie grote 12-ruits lokaalramen met naar binnen vallend bovenlicht. Zuidelijke zijgevel met gekoppelde 8-ruits ramen al of niet met penant. Noordelijk zijgevel heeft een latere aanbouw met plat in een afgeleide stijl.

Waardering

School van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling en de daaraan gekoppelde betekenis voor de nederzetting; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de typologie, de herkenbaarheid en de regionale zeldzaamheid van dit type; van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis voor de omliggende brink-bebouwing en de relatie met naastliggende eveneens beschermde (jongere) onderwijzerswoning.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
478209
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Schoolstraat 1 9301 KB Roden Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 1626 Roden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven