Grafmonument van Brumsteede, Assen

Inleiding

Een bijzonder product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij is het GRAFMONUMENT van de familie Brumsteede. Het monument ligt op het achterste noordelijke perk binnen de oude 19e-eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats (die uit 1822 dateert maar niet van rijkswege wordt beschermd), direct achter het eveneens beschermde grafmonument van de familie Van Bulderen en rechts van het (niet beschermde) baarhuisje. Het grotendeels van gietijzer vervaardigde neogotische grafteken is in 1881 geplaatst na de bijzetting van Hilarius Augustus Mijnardus Brumsteede en is gemaakt naar een waarschijnlijk uit 1879 daterend ontwerp.

Omschrijving.

Het grafmonument is samengesteld uit een (in 1992 opnieuw bepleisterde) vierkante onderbouw met hellende zijvlakken, waarop een aan een altaar referende piedestal en een baldakijn (oorspronkelijk met afgeknot tentdak) staat. Het vierkante "altaar" is voorzien van voornamelijk met doodsattributen verlevendigde, diepliggende panelen. Het voorste paneel is ingevuld met onder meer de naam van de overledene. Tegen de onderzijde zijn aan deze zijde twee gietijzeren grafplaten geplaatst met namen en jaartallen. Het rechter paneel bevat een gevleugelde zandloper in hoog-reliëf, de achterste een uil op tak binnen een lauwerkrans en de linker een eveneens in hoog-reliëf uitgevoerde schedel boven gekruiste knekels. Het baldakijn steunt op vier, op een zware ijzeren voet bevestigde bundelpijlers met kelkkapitelen en octogonale pinakels met spitsen, die aan de voorzijde zijn voorzien van driehoeken met hogels. Tussen de pijlers bevond zich het afgeknotte tentdak, dat oorspronkelijk werd bekroond door een doodslamp. Aan de dakrand hangt maaswerk in de vorm van spitsbogen, visblaastraceringen, rondboogfriezen en driepassen. Het gietijzeren hek (dat tot in de jaren tachtig nog op de rand van de onderbouw stond) bestaat uit gecanneleerde balusters met knopbekroning op de hoeken en neogotische hekken met maaswerk.

Waardering

Het grafmonument van de familie Brumsteede is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als typische uiting van de negentiende-eeuwse grafcultuur in Nederland. Een dergelijke in ijzer uitgevoerd, rijk versierd en aan de bouwstijl van de tijd van ontstaan refererend grafmonument voor de betere stand is bovendien vrij schaars geworden, waardoor het zeldzaamheidswaarde heeft. Het is tevens van belang als onmisbaar onderdeel van de oude negentiende-eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het monument is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
468940
Complexnaam
Noorderbegraafplaats
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een giet- en smeedijzeren TOEGANGSHEK en twee gietijzeren GRAFMONUMENTEN (van de families Brumsteede en Van Bulderen), behorende tot de (niet van rijkswege) beschermde Noorderbegraafplaats. Deze werd in 1822 aangelegd op grond van het Napoleontische decreet van 1810 dat het begraven in de kerk verbood. In plaats daarvan was begraven alleen nog toegestaan op de al bestaande kerkhoven rondom of nabij de kerk of op speciaal daartoe aangewezen gronden buiten de toenmalige stads- of dorpsgrenzen. Ook de Noordebegraafplaats kreeg zo een plaats buiten de bebouwde kom. De begraafplaats als zodanig wordt niet beschermd daar zij sedert 1822 verschillende malen is gewijzigd. Op het terrein bevinden zich behoudens de drie te beschermen onderdelen nog verschillende andere grafmonumenten die kenmerkend zijn voor de 19e-eeuwse grafkunst. Deze zijn echter van lokaal belang. Een aantal van de ijzeren graftekens op deze begraafplaats is vervaardigd door de Asser IJzer- en Metaalgieterij, een bedrijf dat onder meer was gespecialiseerd in funerair gietijzer.

Waardering. Het (giet)ijzeren toegangshek en de twee grafmonumenten van de families Brumsteede en Van Bulderen op de Noorderbegraafplaats zijn in verschillende opzichten waardevolle objecten. Zij zijn in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als typische uitingen van de negentiende eeuwse grafcultuur in Nederland. Dergelijke in ijzer uitgevoerde, nog min of meer gave hekken en rijk versierde, met aan de contemporaine bouwstijlen refererende grafmonumenten voor de beter gesitueerden zijn bovendien vrij schaars geworden, waardoor ze grote zeldzaamheidswaarde hebben. De hekken en de graftekens zijn tevens van belang als onmisbare onderdelen van een oude, vroeg 19e-eeuwse aanleg, waardoor ook hun ensemblewaarde groot is. De begraafplaats is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Assen Noorderbegraafplaats a.d. Kerkhofslaan Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 13761 Assen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1881 1881 vervaardiging
Naar boven