Kasteel 6, Coevorden

Inleiding

PAKHUIS gebouwd rond 1925 in opdracht van Gerson Levie. Het ontwerp is waarschijnlijk van Joh. D. Meppelink. Het relatief hoge gebouw ligt aan het water en stipuleert de havenfunctie van Coevorden. De na-oorlogse uitbreiding aan de zuidkant valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het op een rechthoekige grondslag gebaseerde pakhuis van veertien traveeën diep is opgetrokken in baksteen en omvat vier bouwlagen. Het wordt gedekt door een zadeldak belegd met een muldenpan. De bakstenen gevels worden geleed door gemetselde lisenen, getoogde luiken of vensters met hanekam van rode verblendsteen; lange smeedijzeren staafankers. De oostelijke topgevel heeft een symmetrische hoofdvorm met onder meer een trijs en bevestigingspunten voor een losvloer.

Waardering

Pakhuis van cultuurhistorisch belang in relatie tot het gehele complex. Stedebouwkundig van essentieel belang in relatie tot het te beschermen stadsgezicht. Architectuurhistorisch van belang vanwege de specifieke functie, typologie en relatief hoge mate van gaafheid.

468602
De Vlijt

Inleiding

Complex bestaande uit WOONHUIS, KANTOOR MET PAKHUIS en vrijstaand PAKHUIS. Het geheel is karakteristiek gelegen aan het Kasteel, de noordelijke toegangsweg naar het centrum, de achterkant met de pakhuizen is georienteerd op de haven. Het oudste gedeelte is vermoedelijk rond 1880 gebouwd terwijl het woonhuis en het kantoor uit 1908 dateren en gebouwd zijn in opdracht van C. Levie. Het grote vrijstaande pakhuis, genaamd De Vlijt, is vermoedelijk rond 1915 gebouwd en heeft een na-oorlogse uitbreiding.

Omschrijving.

Het woonhuis (nu kantoor) is samen met het kantoor (nu woonhuis) gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-motieven. Het voormalige kantoor werd gebouwd voor een bestaand pakhuis. Dit typologisch gezien eenvoudige pakhuis is in traditionele stijl gebouwd. Het vrijstaande pakhuis ligt aan het water en heeft vier bouwlagen met een kap, daarmee is het een beeldbepalend hoofdvolume aan de haven.

Waardering

Het complex Kasteel 6-8 is van cultuurhistorisch, stedebouwkundig en architectonisch belang. Het karakteriseert de ontwikkeling van Coevorden als handelscentrum, een functie die met name na de ontmanteling van de vestingwerken van betekenis werd. Pas toen werd de (oude) haven van Coevorden goed bereikbaar. Het complex is van stedebouwkundig belang in het te beschermen stadsgezicht vanwege zijn beeldbepalende ligging aan het Kasteel en aan de haven. Het woonhuis is het een duidelijke representant van de Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-motieven, terwijl de traditioneel vormgegeven pakhuizen een goede afspiegeling zijn van de ontwikkeling in de pakhuizenbouw.

Pakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Kasteel 6 7741 GD Coevorden BY Ja