Poolmolen, Susteren

De tegenover kasteel "Wolfrath" gelegen "Poolmolen": in oorsprong uit 1662 daterende, vermoedelijk rond 1900 gemoderniseerde, nog functionerende WATERMOLEN op de Geleenbeek.

Het in schoon metselwerk opgetrokken molengebouw heeft een met pannen gedekt zadeldak en over de Geleenbeek een aanbouw onder lessenaardak, waarin het ijzeren middenslagrad; deels houten, deels ijzeren drijfwerk (gietijzeren kamwielen) en drie koppels stenen; stuw met maal- en lossluis(-zen) ten behoeve van het creeren van voldoende verval om de molen te kunnen laten functioneren. Volledig en goed voorbeeld van een nog functionerende, in oorsprong oude en landschappelijk fraai gelegen middenslagmolen.

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Poolmolen 2 6114 RW Susteren Ja