KASTEEL, XVIIb;

bakstenen haakvormig gebouw op een omgracht rechthoekig terrein met twee bouwlagen op de kelderverdieping; leiengedekt schilddak; alleen de noordvleugel heeft aan het eind een topgevel; op de buitenhoek een forse vierkante uitspringende toren onder een achthoekig samengetrokken klokvormige helm met topkoepeltje met lei gedekt. Hardstenen kruis- en tussendorpelkozijnen en gewijzigde meerruitsvensters met rechthoekige omramingen in hardsteen. Ingangspoort met hardstenen omlijsting waarboven in nissen drie bolvormige bekroningen in mergel. Langs de gevels aan de courzijde liep vroeger een open galerij van de ingangspoort naar de voordeur in de noordgevel; van deze galerij resteert alleen de vloer: gebakken polychrome tegels, XIXc-d. Inwendig o.m.: grote zaal met balkenzoldering en forse natuurstenen schouw, 1628, met kariatidepilasters, leeuwconsoles en wapenschilden; kleine zaal met balkenzoldering en wandversiering in stucco, 1634, o.a. borstbeelden van Latijnse kerkvaders; enige schoorsteenmantels in late L XVI-stijl, stucversieringen en -plafonds, 1802.

KASTEEL van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de oorspronkelijke architectuur

- vanwege de gaafheid

- vanwege de ensemble waarde

- als spil van de in de 18de en 19de eeuw ontstane formele structuur van de aanleg

509927
Wolfrath

Omschrijving complex:

De buitenplaats Wolfrath bestaat uit een in oorsprong vanaf het begin van de 18de eeuw tot stand gekomen ensemble van een dubbel omgracht kasteel met poortgebouw en een kleine landschappelijke aanleg uit het begin van de 19de eeuw, welke ook binnen de grachten ligt, met buiten de grachten een haaks op de as van het huis gelegen dwarslaan (oude oprijlaan met oude laanbeplanting met linden), ten ZO van de omgrachte plaats een weiland (boomgaard) met 'grand canal' op de as van de omgrachte plaats en aangrenzend aan dit laatstgenoemde weiland een gaaf bewaard 18de eeuws hakhoutbos (toponiem: Sterrebos) met centraal een op de as van het 'grand canal' gerichte middenlaan met eiken (zichtas). Deze vroeg 18de eeuwse structuur werd in de 19de eeuw in formele trant geleidelijk uitgebreid. De in de 18de- en 19de eeuw tot stand gekomen formele structuur van de aanleg rondom Kasteel Wolfrath onderscheidt zich van de ontginningstructuur van het omringende landschap. Het complex ligt ten oosten van het dorp Holtum en wordt aan de noordkant begrensd door de Holtummerweg, aan de noordoostzijde door een aftakking van die weg naar Nieuwstadt, aan de zuidoostzijde door een boscomplexje, aan de zuid- en zuidwestkant door het fabrieksterrein van Nedcar en aan de westkant door agrarische gronden van derden en de autoweg.

De historische buitenplaats Wolfrath omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), POORTGEBOUW (3) en BRUGGEN (4).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven. Binnen het complexgebied zijn de volgende onderdelen niet beschermenswaard: de nieuwe keermuur van het kasteeleiland en de daarbinnen gelegen nieuwe tuininrichting.

Waardering

De historische buitenplaats Wolfrath is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van de architectuur van het kasteel en het poortgebouw en vanwege de structuur met grachten, lanen, 'grand canal' en hakhoutbos met zichtlaan.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Wolfrath 1 6121 RA Born Ja