Zutphen Zuid, Zutphen

In 1936 gebouwde brugkazemat ter verdediging van de spoor- en verkeersbrug over de IJssel.

Gewapend betonnen brugkazemat in een verdieping, bewapend met kanon en mitrailleur, deel uitmakend van de verdediging Zutphen, in 1936 gebouwd ter verdediging van de twee daar aanwezige bruggen en voorzien van twee vuurrichtingen.

De brugkazemat Zutphen Zuid heeft vooral vanwege de relatief krachtige verdediging die er in de meidagen van 1940 is geboden tegen de overmacht van de bezetter, een cultuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de Nederlandse verdediging- en verdedigingswerken, en is derhalve van monumentaal rijksbelang.

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) oorspronkelijke functie Ja
Kanonsdijk 25 7205 AA Zutphen Brugkazemat BY Ja