Kasteel Hillenraad, Swalmen

HOOFDGEBOUW. Uit en om een laat-middeleeuwse kern in de 17e en 18e eeuw ontstaan omgracht vierkant edelmanshuis met drie uitstekende vleugels (twee aan de uiteinden aan de voorzijde en een in het midden aan de achterzijde) en vier torenachtige hoekpaviljoens, welk geheel in 1767 zijn huidige vorm kreeg.

Bakstenen gebouw, gedekt door een gecompliceerd stelsel van schilddaken met dakkapellen en bakstenen schoorstenen met natuurstenen banden en smeedijzeren bekroningen; de hoekpaviljoens zijn voorzien van ingesnoerde torenspitsen, bekroond door achtkante gesloten lantarens met klokvormige beëindigingen.

Van de door een omlopende natuurstenen lijst met kleine consoles afgesloten gevels, die alle zijn voorzien van getoogde vensters in natuurstenen omlijstingen met uitspringende sluitstenen, wordt de voorgevel in het midden bekroond door een natuurstenen fronton dat in reliëf het gecombineerde wapen van het 17e-eeuwse echtpaar Schenk van Nijdeggen-d'Oyenbrugge bevat, en in monochroom schilderwerk de figuren van Zeus en Poseidon en een lint met het opschrift DoMIne hInC fVLgVra qVaeso repeLLas, dat het chronogram 1767 oplevert. Boven het fronton is een met het hoofddak verbonden uurwerkkast onder gebogen dakje aangebracht met aan de voorzijde een ten dele voor het fronton geplaatste vierkante wijzerplaat met het jaartal 1737, waarboven een venstertje en een slagklokje.

Tussen de haaks op de voorgevel staande zijvleugels strekt zich een op een deel van het souterrain rustend, in natuursteen bestraat bordes uit, toegankelijk via twee trappen die van het niveau van de brug over de binnengracht naar dat van de hoofdverdieping leiden. De bakstenen steunmuren van de trappen en het bordes worden bekroond door natuurstenen balustrades, waarop twee smeedijzeren lantarens (mogelijk omstreeks 1910). Naar het souterrain geeft een rondbogige deur toegang, gevat in een natuurstenen omlijsting. Op het bordes geeft de hoofddeur toegang tot de hoofdverdieping; deze deur is gevat in een natuurstenen omlijsting waarop een topgevelvormig opzetstuk met ovaal venster, geflankeerd door twee siervazen waaruit vlammen opstijgen.

Inwendig Lodewijk XV-schoorsteenmantels en -boezems, stucplafonds; in de ingangshal een trap in drie gedeelten en in de feestzaal behalve schoorsteen en plafond, eiken betimmeringen en een in figuren gelegde parketvloer.

339679
Hillenraad
Complexomschrijving

BUITENPLAATS HILLENRAAD. Kern van een adellijk goed, gevormd door een edelmanshuis met bijbehorende gebouwen en terrein, geldend als goed voorbeeld van een reconstructie van een dergelijke, uit een middeleeuws kasteelcomplex voortgekomen aanleg van beperkte omvang, en bestaande uit een hoofdgebouw, terreinen met een tuin- en parkaanleg, begrensd volgens een stippellijn op de bijbehorende kadastrale kaart 8412/4, tuin- en parkelementen en gebouwde objecten.

De historische aanleg als aangegeven op de bijbehorende aanleg/structuurkaart 8412/5.

De historische buitenplaats Hillenraad heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339679.

2. TUIN- EN PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339684.

3. STUW MET PALEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339723.

4. BRUG OVER DE BUITENGRACHT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339730.

5. BIJGEBOUWEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339742.

5a. WALMUREN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339748.

5b. TWEE BANKEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339753.

5c. MUURTJE MET TUINORNAMENT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339758.

6. BRUG MET WAPENLEEUWEN OVER DE BINNENGRACHT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339763.

7. DOORGANG NAAR DE SIERTUIN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339768.

7a. BALUSTRADES MET WAPENLEEUWEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339774.

8. BEDRIJFSGEBOUWTJE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339779.

8a. MUUR MET DOORGANG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339784.

9. TUINHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339796.

9a. TWEE PALEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339797.

10a. VIER VAZEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339809.

11. BORDES MET BALUSTRADES, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339814.

11a. SOKKEL OP HET BORDES, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339821.

12. SOKKEL IN HET STERREBOS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 339826.

Ondanks de betrekkelijk recente tijd van ontstaan van de huidige aanleg en de achteruitgang en het verloren gaan van enkele onderdelen, is het geheel, bestaande uit het hoofdgebouw, bijgebouwen en bruggen en de tuin- en parkaanleg met haar tuinhuis en tuinornamenten,

- wegens de opmerkelijke compositie en de interieurs van het hoofdgebouw,

- wegens de goed bewaarde, een zekere allure vertonende, waarschijnlijk nog 17e-eeuwse hoofdopzet van de bijbehorende terreinen,

- dankzij de interessante wijze waarop in de 20e eeuw binnen genoemde hoofdopzet een tuin- en parkaanleg tot stand is gebracht die de hoofdelementen van de vroeg 18e-eeuwse aanleg wilde doen herleven.

- wegens het niettemin typisch vroeg 20e-eeuwse karakter van een dergelijke vrije reconstructie en van de nieuwe aanleg-elementen op plaatsen waar van reconstructie werd afgezien,een uniek voorbeeld van de typisch Limburgs, voornaam adellijk goed van middeleeuwse oorsprong dat zowel een beeld oproept van de wijze, waarop in de 17e en 18e eeuw het kasteel in een adellijk huis is gemoderniseerd en daarbij binnen de beperkte mogelijkheden van royale tuin- en parkaanleg is geschapen, als van de historiserende en eigentijdse 20e-eeuwse bewerking hiervan,en daarmede van algemeen belang op grond van zijn plaats in- en betekenis voor de geschiedenis van de beeldende kunsten, de architectuur en de tuinkunst in Nederland.

Kasteel Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Hillenraederlaan 12 6071 NH Swalmen Ja