IJsseldijk 5, Welsum

Boerderij "De Ruwerd". Fors woonhuis met schilddak en hoekschoorstenen. Gedekt met vlakke ruitvormige pannen. Voorgevel met jaartalanker gedateerd 1852. 6-ruits schuifvensters met hardstenen onderdorpels en strekken en met luiken behangen. Daklijst met zolderlichten. Boven de voordeur bovenlicht met gietijzeren 19e eeuwse ornament. Aangebouwde schuur. Rieten dak met wolfeind en uilebord. De boog van de inrijdeuren gedateerd 1872. Rechts een tweede schuur eveneens met wolf aan de voorzijde. Woongedeelte met gietijzeren bovenlicht boven de deuren. Links een schuur met gezwenkte topgevel. Boogdeur en boogvensters XIX B. Gietijzeren ramen en bovenlichten. In de hoofdbouw een betegelde schouw in kamer. Het complex in alle details en met erfbeplanting is opmerkelijk gaaf 19e eeuws.

IJsseldijk 5 8196 KA Welsum Ja