IJsseldijk 17, Welsum

Mooi onder aan de IJsseldijk gelegen DUBBEL BOERDERIJ-COMPLEX, bestaande uit een tweede helft 19e-eeuwse boerderij met middenlangsdeel en een vermoedelijk eind 19e-/begin-20e-eeuwse boerderij met middenlangsdeel.

Het tweede helft 19e-eeuwse gebouw opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met halfrond venster in het voorschild; vlechtingen; windveren; staafankers; spatlijst; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In de voorgevel opgeklampte deur met negenruits bovenlicht; te weerszijden respectievelijk een 12-ruits raam en twee 28-ruitsschuiframen en een 12-ruits raam; alle met 1 steens hanekammen en opgeklampte luiken; de detaillering der achter- en zijgevels grotendeels niet meer oorspronkelijk.

Het eind-19e/begin 20e-eeuwse gebouw eveneens opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met uileborden met makelaar; windveren; staafankers; spatlijst; schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel twee getoogde 6-ruitsschuiframen met 1 steens hanekammen geflankeerd door twee 4-ruitsramen met 1 steens hanekammen; alle met opgeklampte luiken; twee ronde zoldervensters; de detaillering der achter- en zijgevels grotendeels niet meer oorspronkelijk. Boerderij-complex bestaande uit tweede helft 19e-eeuwse en vermoedelijk eind-19e-/begin-20e eeuwse boerderij van het middenlangsdeel type van belang wegens de mooi ligging onder aan de IJsseldijk, hoofdvorm en samenstelling en de vormgeving der beide naar de IJsseldijk gekeerde voorgevels.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
46808
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
IJsseldijk 17 8196 KA Welsum Ja
IJsseldijk 17 a 8196 KA Welsum
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3388 Olst
G 3433 Olst
Naar boven