Googweg 6, Muiderberg

Isr.Begraafplaats. Door een bakstenen muur met spaarvelden en ezelsrugafdekking omgeven begraafplaats, toegankelijk door een sobere bakstenen poort, bekroond met siervazen. De begraafplaats is aangelegd in 1640 en uitgebreid in 1642, 1660, 1738 en 1859. Op het oudste gedeelte dat in 1673 van grafstenen ontdaan werd, staan twee marmeren tomben, versierd in Lodewijk XIV-stijl en daterend uit ca.1729. Verder een wit-marmeren zerk, waaronder een Sefardische Jood begraven ligt. Op de begraafplaats verder talrijke 18e eeuwse staande grafstenen met Lodewijk XIV-ornament.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
30135
Complexnaam
Joodse begraafplaats
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van een Israëlische begraafplaats omgeven door een bakstenen muur met spaarvelden en ezelsrugafdekking met de eerste aanleg uit 1640. In 1933 is het complex uitgebreid met een begraafplaatsaula en metaheerhuis, beide naar ontwerp van Harry Elte.

Omschrijving

complex van een Joodse BEGRAAFPLAATS te Muiderberg bestaande uit drie onderdelen: 1. Ommuurde Israëlische BEGRAAFPLAATSTERREIN, eerste aanleg uit 1640 en uitgebreid in 1642, 1660, 1738 en 1859. 2. BEGRAAFPLAATSAULA, gerealiseerd in 1933, naar ontwerp van de Joodse architect Harry Elte. 3. METAHEERHUIS, gerealiseerd in 1933, naar ontwerp van de Joodse architect Harry Elte.

Het ontvanghuis bevindt zich op het hoogste punt van de begraafplaats aan het hoofdpad tegenover het toegangshek. Het metaheerhuis bevindt zich aan de voet van de hogere zandrug op het westelijke deel van de begraafplaats.

Waardering

Het complex is van architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven ommuurde Joodse begraafplaats met waardevolle grafmonumenten, in kern 17e-eeuws met latere uitbreidingen in de 17e, 18e en 19e eeuw en met een ontvanggebouw en metaheerhuis totstandgekomen in het Interbellum.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Googweg 6 1399 ER Muiderberg Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 775 Muiden
C 721 Muiden
Naar boven