Achthovenerweg 25, Leiderdorp

In oorsprong wellicht 18e eeuwse BOERDERIJ op T-vormige plattegrond met 19e eeuws voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achtergedeelte onder rieten zadeldak. Het voorhuis bevat 6-ruitsschuifvensters en een omlopende kroonlijst met tandlijst, de voorgevel bevat voorts nog ingang met lage stoep en dubbele deuren met gietijzeren roostervulling, dubbele dakkapel met 4-ruitsschuifvensters, pilasteromlijsting en fronton met drie korenaren. Aan linkerzijde een platafgedekte kameruitbouw met 6-ruits-schuifvenster en kroonlijst; stalvensters - deels gewijzigd - met diefijzers en luiken; achtergevel met drie mestdeuren, in het midden een hooiluik, staafankers en vlechtingen in punttop. Te linkerzijde een 19e eeuws ZOMERHUIS met driezijdig front onder pannen zadeldak, 6-ruitsschuifvensters; ingangsdeur met gietijzeren roostervulling in rechterzijgevel; getoogde stalvensters; rechte kroonlijst, aan voorzijde gekornist. Te linkerzijde uitgebouwd BOENHOK met halfrond gietijzeren venster. Erachter een PAARDESTAL, in oorsprong wellicht 18e eeuws, doch grotendeels 19e eeuws, onder pannen zadeldak. Haaks hierop onder mansardedak een 19e eeuwse SCHUUR. Smeedijzeren TOEGANGSHEK met naam "Bouwlust", 19e eeuws. Karakteristiek boerderijcomplex met bijgebouwen met kenmerkende 18e en 19e eeuwse details.

Achthovenerweg 25 2351 AX Leiderdorp Ja
Achthovenerweg 27 2351 AX Leiderdorp