De Zwaan, Etten-Leur

HUIS "de Zwaan". Kort na 1628 gebouwd voor Jan Dirven, notaris en substituutsecretaris, later secretaris van Etten. Het huis is overdekt met twee evenhoge zadeldaken loodrecht op elkaar, het langste evenwijdig aan de straat; zowel aan de voor- en achterkant als aan de zuidelijke zijkant, worden deze door trapgevels afgesloten. De onderpui is herhaaldelijk gewijzigd. De gevels zijn van gele baksteen opgetrokken. Boven in de trapgevel aan de straatzijde vensters met geprofileerde kanten van rode steen, korfbogige ontlastingsbogen met uitgekraagde deklijsten op kopjes en vlechtingen in de boogtrommels van rode baken en witte natuurstenen met diamantkoppen in zwart. Geprofileerde waterlijsten; met natuursteen afgedekte treden aan de trapgevel; nieuw aangebrachte kruiskozijnen; vijf krulankers. Toppilaster met natuurstenen voluten. Gerestaureerd in 1957.

Markt 7 4875 CB Etten-Leur Ja
L 3486 Etten-Leur