Markt 1, Etten-Leur

RAADHUIS. Eenvoudige baksteenbouw in klassicistische geest, met hardstenen plint, door een fronton bekroonde middenrisaliet en geblokte hoekpilasters. In het fronton het wapen der gemeente: in het fries van het hoofdgestel daaronder het jaartal MDCCLXXVI (1776). Mogelijk heeft Philip Willem Schonck (bouwmeester van de toren der Ned. Herv. Kerk te Etten, van het stadhuis van Breda, het Arsenaal van Willemstad) het ontwerp geleverd. Het gebouw wordt bekroond door twee van tentdakjes voorziene hoekschoorstenen en in het midden een houten dakruiter met koepeltje. De oorspronkelijke ramen zijn omstreeks 1830 vervangen door zesdelige schuiframen. Gerestaureerd in 1963.

15388

Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Markt 1 4875 CB Etten-Leur Ja
L 12428 Etten-Leur