Concordia, Ede

Molen "Concordia". Achtkantige stellingmolen met gemetselde onderbouw en houten romp, gebouwd in 1865.

14469
Concordia

Omschrijving van het complex

Het complex 'Concordia', ook wel naar de eigenaar genaamd 'Van de Craats', is ontwikkeld uit de gelijknamige korenmolen (1865) met bedrijfswoning en diverse, gedeeltelijk later tot stand gekomen, bedrijfsgebouwen. De wordingsgeschiedenis van het complex is goed waarneembaar en komt niet alleen tot uiting in gebouwen, maar ook in een deel van de inrichting van het terrein, namelijk de accesweg en de moestuin.

Het complex heeft als kern een centraal op het perceel gelegen stelling korenmolen. Het erf is vanaf de Molenstraat bereikbaar via een accesweg. Op het erf staan de oude maalschuur en een hallehuisschuur. Direct rond de molen is een jonger maalderijcomplex gebouwd. Iets terzijde, op de hoek Telefoonweg/Molenstraat, bevindt zich de molenaarswoning met schuur, bakhuis en moestuin.

Het sedert 1865 ontwikkelde complex is van algemeen belang vanwege:

- continuïteit van de functie van maalderij (eerst wind-, later machinaal aangedreven) en graanhandel zoals die in ongeveer honderd jaar op één plek heeft gefunctioneerd;

- de verschillende gebouwen die de belichaming zijn van deze continuïteit;

- de samenhang tussen de industriële, handels- en woonfunctie op deze plek: fabrieksgebouwen, opslag en woning c.a.;

- de erfinrichting die het industriële én het woonkarakter onderstreept, namelijk accesweg respectievelijk moestuin.

Molen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Accesweg 2 6712 CZ Ede Ja