Klein kasteel Deurne, Deurne

Klein Kasteel. Oorspronkelijk residentie van de heren van Deurne en "het hoff van Doirne" geheten; later in allerlei andere handen, meestal van de drosten (schouten) van Deurne. Het bestaat thans uit een breed vierkant torenvormig paviljoen, in oorsprong 14e eeuws, verbouwd in de 17e eeuw, en geflankeerd door een 18e eeuws stalgebouw en een huis met zadeldak uit omstreeks 1850. Het paviljoen vertoont een gekarteld fries onder de daklijst en is door een met leien belegd wolfdak gedekt. In de voorgevel hebben de in doorgaande spaarnissen gevatte vensters beneden segmentvormige ontlastingsbogen, boven strekken met natuursteenblokken. Het 19e eeuwse woonhuis heeft gepleisterde gevels, beganegronds zesdelige schuiframen met luiken, boven ramen met kleine roedenverdeling. Het kasteeltje is door een tuin en gracht omgeven. Gerestaureerd.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Haageind 60 5754 BZ Deurne Ja