U bent hier

Alles over

Wetten en regels bij monumenten

Vergunningvrij bouwen

Heb ik een vergunning nodig?

Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig hebt. Voor sloopwerk, het verplaatsen of verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam hebt u een vergunning nodig. U leest er meer over op de pagina Omgevingsvergunning.

Voor een aantal werkzaamheden aan rijksmonumenten is geen vergunning nodig. Gemeentelijke, provinciale of rijksmonumentale panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht vallen onder de regels voor rijksmonumenten.

Wat is mogelijk zonder vergunning?

Kleine en reguliere onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden, kunt u zonder vergunning uitvoeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarvoor geen hak- en breekwerk in het casco nodig is.

Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is.

  • Opschuren en schilderen in dezelfde kleur
  • Vervangen kapotte ruiten of dakpannen door hetzelfde type glas of dakpan
  • Opstoppen van rieten daken
  • Plaatselijk herstellen van kozijnen, ramen, deuren en pleisterwerk

Contact met uw gemeente

Monumenten.nl raadt u aan om bij twijfel over wel of niet aanvragen van een vergunning contact op te nemen met uw gemeente. Dit voorkomt vervelende procedures en vertragingen.

Zie ook

Publicaties

Contact

Vragen? Neem contact op met de Infodesk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed