Op inspectie met een monumentenwachter

Wilt u weten wat de staat van uw monument is? Een inspectie van de Monumentenwacht geeft antwoord op die vraag. Maar waar kijken Monumentenwachters precies naar en hoe ziet zo’n inspectie er eigenlijk uit?

Beginnen bij de buitenkant

Als u lid bent van de Monumentenwacht in uw provincie bent u verzekerd van een één- of tweejaarlijkse inspectie. Deze inspectie start – meestal – aan de buitenkant. De monumentenwachter kijkt naar de staat van het metselwerk, het schilderwerk, goten en afvoeren en sporen van lekkages. Ook het omliggende terrein maakt deel uit van de inspectie. Denk hierbij aan hekwerken, tuinmuren, bestrating en begroeiing.

Het dak op

Het dak krijgt speciale aandacht tijdens een inspectie. Als er een probleem met het dak is, heeft dat bijna altijd gevolgen voor de onderliggende constructie. De monumentenwachters zijn op het dak alert op lekkages en aantasting door schimmels of houtborende insecten. Kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden voeren de Monumentenwachters direct voor u uit. Bijvoorbeeld het vervangen van een kapotte daklei, het terugleggen van een afgegleden dakpan of het schoonmaken van een verstopte goot.

Wachter op gevel

Moeilijk bereikbare plaatsen

De Monumentenwachter inspecteert ook de plekken waar u als eigenaar misschien liever niet komt: in kruipruimtes, bovenop de torenspits, in de uithoeken van een kapconstructie of hoog op de gevel. Dankzij goede veiligheidsvoorzieningen en meegebrachte hulpmiddelen inspecteert de monumentenwachter ook deze moeilijk bereikbare plekken zonder problemen.

De binnenkant

Nadat de buitenkant van uw monument geïnspecteerd is, is de binnenkant aan de beurt. Hier kijkt de Monumentenwachter naar signalen van bouwkundige problemen. Kleine vochtplekken, scheurtjes of hoopjes boormeel kunnen aanleiding zijn om snel in te grijpen. Ook controleert de Monumentenwachter de staat van karakteristieke elementen. Denk aan trappenhuizen, stucplafonds, tegelvloeren, muurschilderingen en historisch meubilair.

Oog voor detail

Elk monument heeft unieke kenmerken. De monumentenwachters weten welke kenmerken uw monument uniek maken en bewaken deze. Voorbeelden hiervan zijn pironnen op het dak, een speciale gevelsteen, een bijzonder gebint of een decoratief bovenlicht.

Laat uw monument inspecteren

Benieuwd wat de staat van uw monument is? De Monumentenwacht in uw provincie vertelt u hier graag meer over. Vind uw Monumentenwacht en plan uw eerste inspectie in!

De Onderhoudswijzers

In de onderhoudswijzers van de Monumentenwacht leest u wat u zelf kunt doen om uw monument goed te onderhouden en wanneer het van belang is om een specialist in te schakelen.

Verhalen uit de praktijk

Naar boven