Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag 2021

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Dit jaar wordt ook voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. Het evenement wordt gezamenlijk geopend op donderdag 9 september in Weert.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Veel activiteiten

Dit jaar willen Open Monumentendag en de comités extra stappen zetten op het gebied van inclusie. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten. 

Naar verwachting zullen ruim 5.000 monumenten hun deuren openen. Hieronder vindt u een eerste overzicht van deelnemende monumenten. De komende periode zullen er steeds meer nieuwe monumenten en activiteiten worden toegevoegd. Mede door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk. Dit kan gratis via de website.

Afbeelding
Stadsaanzicht

Het Restauratiefonds op locatie

Pieterskerk Leiden
De Pieterskerk ligt midden in de oude stadskern van Leiden en is een prachtige laatgotische kerk. U waant zich terug in de tijd en laat een karikatuur van uzelf tekenen met de Pieterskerk op de achtergrond door een professioneel tekenenaar.

De tekenaar is aanwezig op zaterdag 11 september van 12:00 tot 16:00 uur.

Parkhuis in Amersfoort
Parkhuis in Amersfoort is gevestigd in het het oude ketelhuis van het voormalige Elisabeth ziekenhuis dat recent nog op deze plek stond. In de kelder stonden ooit de ketels die het ziekenhuis verwarmde. De geschiedenis van het gebouw en de ligging geven het Parkhuis een uniek karakter.

In deze bijzondere omgeving kunt u op zaterdag 11 september van 11:00 tot 15:00 uur een karikatuur van uzelf laten tekenen door een professioneel tekenaar.

Landgoed Groot Bijstervelt Oirschot
Na het vertrek van de paters Montfortanen kwam landgoed Groot Bijstervelt in Oirschot leeg te staan, in die tijd gingen de gebouwen er niet op vooruit. Gelukkig is er afgelopen tijd met groot enthousiasme aan gewerkt en is Landgoed Groot Bijstervelt een plek te maken waar mensen verzorgd oud kunnen worden. U bent van harte welkom om te komen kijken.

Begin uw bezoek aan het landgoed met een goede kop koffie! De espressokar staat er op zaterdag van 11 tot 16 uur.

'Zowel het karikatuurtekenen als de koffie zijn gratis en worden aangeboden door het Restauratiefonds'

Afbeelding
Meer

Doen op de website van Open Monumentendag

Een account aanmaken
Met het gratis account kunt u niet alleen uw favoriete monumenten en activiteiten bijhouden maar ook rondleidingen en activiteiten reserveren.

Maak uw eigen looproute 
Verzamel al uw favoriete monumenten en activiteiten door op het favoriet (hartje) te klikken, zo maakt u uw eigen looproute langs de vele mooie en inspirerende plekjes van Nederland.

Tip: om uw favorieten te bewaren, op andere apparaten te zien (of te printen), maakt u een account aan.

Word Vriend van Open Monumentendag
Bent u gek op monumenten en wilt u als eerste op de hoogte zijn? Word dan nu vriend van Open Monumentendag! Dit zijn de voordelen:

  • Als eerste op de hoogte van onze activiteiten
  • Deelname aan exclusieve Vriendenactiviteiten
  • Kans op deelname aan unieke evenementen
  • Vriend worden van Nederland Monumentenland
  • Vriend worden is helemaal gratis
     
Naar boven