Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag 2020

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar u normaal nooit komt; dat is wat u tijdens Open Monumentendag kunt doen.

Wij nemen u de komende weken mee in wat er waar wordt georganiseerd rondom Open Monumentendag. Het evenement gaat dit jaar in verband met het coronavirus op veel plekken in aangepaste vorm door. Het aanbod en aantal activiteiten is anders dan anders. Soms gaan monumenten fysiek open, andere openen digitaal hun deuren, speciaal voor deze gelegenheid. Ga niet zomaar op pad, plan en reserveer uw bezoek of maak een virtuele reis in monumentenland. Thema dit jaar is 'Leermonument'. Hier vindt u een impressie.

Enschede

Het Open Monumentendag Comité in Enschede heeft een aangepast, coronaproof, programma opgesteld. Wat denkt u van een rondleiding op de campus van Universiteit Twente en over Vliegveld Twenthe? Of neem een kijkje in de voormalige school aan de Minkmaatstraat en in de Sint Josephkerk.

Voorhout

De Historische Kring Voorhout heeft een fiets- en of wandeltocht uitgezet langs de Voorhoutse (voormalige) schoollocaties. De HKV maakt een speciale brochure met de route en een korte beschrijving van de verschillende plaatsen van onderwijs. De bekendste plek is de voormalige Bisschoppelijke Nijverheidschool en de omvorming daarvan naar de huidige KTS, respectievelijk het Teylingen College.

De brochure wordt lokaal verspreid en is op de dag zelf verkrijgbaar bij de Bartholomeuskerk aan de Herenstraat 49.

Groningen

Open Monumentendag in de gemeente Groningen gaat dit jaar in aangepaste vorm door, volgens de anderhalve meter-regels. Op de website van de Open Monumentendag kunt u zien welke monumenten er open zijn en kunt u gelijk een plekje reserveren. 

Gouda

Stichting Open Monumentendag Gouda werkt momenteel aan een vervangende activiteit. Dit zal in de tweede helft van augustus concreter worden. Zo komt er een reserveringssysteem voor monumentenbezoek. Een persoonlijke uitnodiging volgt voor de mensen die zich hebben opgegeven.

Delft

De Delftse monumenten blijven dit jaar gesloten voor publiek. In plaats daarvan komt er een audiotour. Van de meest iconische monumenten wordt een luisterfragment gemaakt. Niet alleen komt de bouwstijl aan bod, ook komen de bewoners ter sprake. Tevens worden de fragmenten aangevuld met beeld- en archiefmateriaal van het Stadsarchief Delft. De tour is niet gebonden aan de twee dagen. Iedereen kan gaan wanneer zij wil. 

Deventer

Een uniek evenement, dat moet haast wel doorgaan, dat vindt de organisatie van Open Monumentendag in Deventer. En daarom komt er een digitaal alternatief, in de vorm van een wedstrijd. De verkiezing tot monument van het jaar heeft 15 aanmeldingen opgeleverd. Een vijfkoppige jury maakt een selectie van vijf genomineerden. Van deze monumenten komt een filmpje online waarop vanaf 1 september gestemd kan worden. De winnaar wordt bekendgemaakt in de Lebuïnuskerk.

Eindhoven

De Open Monumentendag in Eindhoven zal kleinschaliger zijn dan voorgaande jaren. En dat terwijl juist dit jaar de stad 100 jaar bestaat. In het aangepaste programma worden er wandeltochten georganiseerd, architectuurfietstochten én is er open huis bij DOMUSDELA.

Roosendaal

De Stichting Open Monumentendag Roosendaal heeft een boekje met een aantal wandelingen en fietsroutes samengesteld. Daarmee kunnen mensen op eigen gelegenheid een route langs de monumenten volgen. Daarnaast worden wandelingen met een gids georganiseerd.

Wandelingen op zaterdag 12 september

  • Hurkswandeling op eigen gelegenheid, route is binnenkort te downloaden via de link hieronder
  • Stationswandeling onder begeleiding
  • Wandeling in Kalsdonk onder begeleiding van Vic Wendel met als onderwerp ‘Wederopbouw en Nieuwe Monumenten’
  • Wandeling op eigen gelegenheid langs diverse monumenten, waarvan sommige panden ook binnen bezocht kunnen worden, a.d.h.v. plattegrond in het boekje
  •  Kees Keizerroute naar de Lambertuskerk in Wouw op eigen gelegenheid, zie ook plattegrond boekje

Fietstochten op zaterdag 12 september

  • Locloods met bezoek aan de restauratieplaats van een Benelux trein, onder begeleiding
  • Hurksroute op eigen gelegenheid, plattegrond is binnenkort te downloaden via de link hieronder

Alleen de monumenten waar mensen voldoende afstand tot elkaar kunnen houden, zoals ruime historische panden, gaan open.

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt gegeven op zaterdag 12 september om 10.00 uur in het Museum Tongerlohuys.

Den Bosch

Dit jaar zijn er geen gebouwen opengesteld in Den Bosch en er is geen papieren magazine. Er komt een digitale versie. Om op die manier toch verschillende gebouwen van binnen te kunnen zien. De voorbereidingen zijn gestart. 

In Den Bosch organiseert de gemeente Open Monumentendag samen met gemeentes Vught en Sint-Michielsgestel. 

Doetinchem

Het alternatieve programma bestaat onder meer uit wandel- en fietsroutes in Wehl en Doetinchem langs verschillende monumenten. En in Gaanderen gaat een archeologisch bedrijf op zaterdag 12 september aan de slag met een grondradar. Zij proberen om de funderingsresten en andere restanten van de voormalige ijzermolen in Gaanderen te traceren. Dit is tegenover het Onland. Belangstellenden kunnen bij deze demonstratie in de buitenlucht aanwezig zijn en er komt ook een livestream van de opgraving, en ook met filmbeelden van diverse andere monumenten.

Naar boven