Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag 2020

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar u normaal nooit komt; dat is wat u tijdens Open Monumentendag kunt doen. Bekijk hieronder een impressie van de activiteiten in 2020 of ga naar onze favorieten.

Wij nemen u de komende weken mee in wat er waar wordt georganiseerd rondom Open Monumentendag. Het evenement gaat dit jaar in verband met het coronavirus op veel plekken in aangepaste vorm door. Het aanbod en aantal activiteiten is anders dan anders. Soms gaan monumenten fysiek open, andere openen digitaal hun deuren, speciaal voor deze gelegenheid. Ga niet zomaar op pad, plan en reserveer uw bezoek of maak een virtuele reis in monumentenland. Thema dit jaar is 'Leermonument'. Hier vindt u een impressie.

Delft

De Delftse monumenten blijven dit jaar gesloten voor publiek. In plaats daarvan komt er een audiotour. Van de meest iconische monumenten wordt een luisterfragment gemaakt. Niet alleen komt de bouwstijl aan bod, ook komen de bewoners ter sprake. Tevens worden de fragmenten aangevuld met beeld- en archiefmateriaal van het Stadsarchief Delft. De tour is niet gebonden aan de twee dagen. Iedereen kan gaan wanneer zij wil. 

Den Bosch

Dit jaar zijn er geen gebouwen opengesteld in Den Bosch en er is geen papieren magazine. Er komt een digitale versie. Om op die manier toch verschillende gebouwen van binnen te kunnen zien. De voorbereidingen zijn gestart. 

In Den Bosch organiseert de gemeente Open Monumentendag samen met gemeentes Vught en Sint-Michielsgestel. 

Deventer

Een uniek evenement, dat moet haast wel doorgaan, dat vindt de organisatie van Open Monumentendag in Deventer. En daarom komt er een digitaal alternatief, in de vorm van een wedstrijd. De verkiezing tot monument van het jaar heeft 15 aanmeldingen opgeleverd. Een vijfkoppige jury maakt een selectie van vijf genomineerden. Van deze monumenten komt een filmpje online waarop vanaf 1 september gestemd kan worden. De winnaar wordt bekendgemaakt in de Lebuïnuskerk.

Doetinchem

Het alternatieve programma bestaat onder meer uit wandel- en fietsroutes in Wehl en Doetinchem langs verschillende monumenten. En in Gaanderen gaat een archeologisch bedrijf op zaterdag 12 september aan de slag met een grondradar. Zij proberen om de funderingsresten en andere restanten van de voormalige ijzermolen in Gaanderen te traceren. Dit is tegenover het Onland. Belangstellenden kunnen bij deze demonstratie in de buitenlucht aanwezig zijn en er komt ook een livestream van de opgraving, en ook met filmbeelden van diverse andere monumenten.

Eindhoven

De Open Monumentendag in Eindhoven zal kleinschaliger zijn dan voorgaande jaren. En dat terwijl juist dit jaar de stad 100 jaar bestaat. In het aangepaste programma worden er wandeltochten georganiseerd, architectuurfietstochten én is er open huis bij DOMUSDELA.

Enschede

Het Open Monumentendag Comité in Enschede heeft een aangepast, coronaproof, programma opgesteld. Wat denkt u van een rondleiding op de campus van Universiteit Twente en over Vliegveld Twenthe? Of neem een kijkje in de voormalige school aan de Minkmaatstraat en in de Sint Josephkerk.

Gouda

Open Monumentendag in Gouda gaat dit jaar op 12 september in aangepaste vorm door, met inachtneming van de RIVM-maatregelen. Voor een aantal monumenten moeten bezoekers tevoren reserveren. Het programma kunt u raadplegen op de site van Open Monumentendag Gouda.

Groningen

Open Monumentendag in de gemeente Groningen gaat dit jaar in aangepaste vorm door, volgens de anderhalve meter-regels. Op de website van de Open Monumentendag kunt u zien welke monumenten er open zijn en kunt u gelijk een plekje reserveren. 

Kampen

Dit jaar maakt Kampen een speciale film voor Open Monumentendag! De film duurt ongeveer een uur en neemt je mee langs 6 monumenten. Theo van Mierlo vertelt u van alles over de te bezoeken monumenten, aangevuld met geheime feitjes door vrijwilligers van die monumenten en prachtige beelden van Julius Media. Tussendoor worden leuke, historisch tastbare feitjes vertelt die in Kampen voor het oprapen liggen.

Maastricht

Ondanks de corona-situatie heeft de gemeente Maastricht toch een zeer uitgebreid programma weten te organiseren. Er zijn minder open monumenten dan normaal, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door 3 themaroutes en een breed programma aan lezingen, rondleidingen, workshops, muziek en een kop soep.

Roosendaal

De Stichting Open Monumentendag Roosendaal heeft een boekje met een aantal wandelingen en fietsroutes samengesteld. Daarmee kunnen mensen op eigen gelegenheid een route langs de monumenten volgen. Daarnaast worden wandelingen met een gids georganiseerd.

Wandelingen op zaterdag 12 september

  • Hurkswandeling op eigen gelegenheid, route is binnenkort te downloaden via de link hieronder
  • Stationswandeling onder begeleiding
  • Wandeling in Kalsdonk onder begeleiding van Vic Wendel met als onderwerp ‘Wederopbouw en Nieuwe Monumenten’
  • Wandeling op eigen gelegenheid langs diverse monumenten, waarvan sommige panden ook binnen bezocht kunnen worden, a.d.h.v. plattegrond in het boekje
  •  Kees Keizerroute naar de Lambertuskerk in Wouw op eigen gelegenheid, zie ook plattegrond boekje

Fietstochten op zaterdag 12 september

  • Locloods met bezoek aan de restauratieplaats van een Benelux trein, onder begeleiding
  • Hurksroute op eigen gelegenheid, plattegrond is binnenkort te downloaden via de link hieronder

Alleen de monumenten waar mensen voldoende afstand tot elkaar kunnen houden, zoals ruime historische panden, gaan open.

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt gegeven op zaterdag 12 september om 10.00 uur in het Museum Tongerlohuys.

Schiedam

Het voormalige pompstation aan de Rotterdamsedijk te Schiedam, een Rijksmonument uit 1922, wordt begin september door BOEi opgeleverd aan de Schiedamse sportondernemers Mik van Noordennen en Simone Duchenne.

Na een omvangrijke restauratie krijgt het gebouw een tweede leven als Pompstation Gym: een selecte club leden zal er personal training gaan volgen in onder meer krachttraining, fitness en shape.

Vlaanderen

Het programma in Vlaanderen omvat momenteel 159 activiteiten in 138 monumenten, veelal digitaal en/of op reservering. De activiteiten zijn nog onder voorbehoud van verdere beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen er mogelijk nog Antwerpse monumenten hun deuren openen voor een fysiek bezoek op 13 september. Maar ondertussen kan iedereen sowieso vanaf vandaag Open Monumentendag van thuis beleven, met een digitale publicatie in het thema van dit jaar: 100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen.

Voorhout

De Historische Kring Voorhout heeft een fiets- en of wandeltocht uitgezet langs de Voorhoutse (voormalige) schoollocaties. De HKV maakt een speciale brochure met de route en een korte beschrijving van de verschillende plaatsen van onderwijs. De bekendste plek is de voormalige Bisschoppelijke Nijverheidschool en de omvorming daarvan naar de huidige KTS, respectievelijk het Teylingen College.

De brochure wordt lokaal verspreid en is op de dag zelf verkrijgbaar bij de Bartholomeuskerk aan de Herenstraat 49.

Zutphen

Het comité in Zutphen heeft voor dit jaar een alternatief programma samengesteld. Twee mooie routes; een fietsroute en een wandelroute. De winkelwandelroute voert langs monumentale winkelpanden in de binnenstad. Onderweg kun je ín de panden kijken en de route geeft bovendien interessante informatie over de geschiedenis van de gebouwen. En de fietsroute voert door het prachtige buitengebied van Zutphen en gaat onder meer langs belangrijke historische locaties in De Hoven en Warnsveld. Het landelijk thema dit jaar is ‘Leermonumenten’. Door deze routes af te leggen leer je de stad én het buitengebied op een hele leuke en sportieve manier beter kennen. Niet alleen leuk voor toeristen, maar juist ook voor inwoners van Zutphen.

Overzicht van alle activiteiten

Door de uitbraak van het coronavirus werden de plannen van de lokale, organiserende Comités flink in de war geschopt. Veel Comités zijn op dit moment nog druk bezig met creatieve oplossingen of digitale varianten. Houd de website van Open Monumentendag in de gaten voor het laatste nieuws en nieuwe activiteiten.

Naar boven