Kennis en advies

Up-to-date vakkennis is voor monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs belangrijk. MonumentenwachtNL organiseert regelmatig technische dagen en cursussen. Zo bent u er zeker van dat alle aangesloten monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs werken volgens de nieuwste onderzoeksmethoden en veiligheidsvoorschriften.

Altijd Up-to-date vakkennis

Monumentenwachters beschikken door de combinatie van opleiding, scholing en werkervaring over ruime kennis van historische bouwtechnieken, bouwmaterialen en de beste instandhoudingstechnieken. In veel gevallen kennen zij het object (en de eigenaar of beheerder) al lange tijd.

In Nederland werken meer dan 100 monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs. Verspreid over de provincies inspecteren zij jaarlijks duizenden rijks- en gemeentelijke monumenten of beeldbepalende monumentale objecten.
 

Wachter hout

Technische dagen en cursussen

Binnen MonumentenwachtNL maken de aangesloten Monumentenwachten afspraken over de kwaliteit van de inspectie en de werkwijze van monumentenwachters. Up-to-date vakkennis is voor monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs belangrijk. MonumentenwachtNL organiseert regelmatig technische dagen en cursussen. Zo bent u er zeker van dat alle aangesloten monumentenwachters en bouwtechnisch adviseurs werken volgens de nieuwste onderzoeksmethoden en veiligheidsvoorschriften.

Advies op maat

Tijdens de inspectie onderzoekt de monumentenwachter uw object van fundament tot dakvorst. Na elke inspectie levert de Monumentenwachter een gedetailleerd inspectierapport aan de abonnee. Hierin beschrijft hij de staat van het monument en geeft hij advies over het noodzakelijk onderhoud, welke bouwkundige onderdelen in orde zijn en welke onderdelen aandacht nodig hebben. U vindt in het rapport ook een advies op welke termijn dit aan te pakken. De monumentenwachter is altijd bereid een toelichting te geven op het inspectierapport en u te adviseren over vervolgstappen. Uiteraard beslist u zelf of u het advies opvolgt.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Grietje Hofstede

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Grietje Hofstede, accountmanager Restauratiefonds, regio Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland.
Grietje Hofstede
Naar boven