Sint Stephanus, Borne

St. Stephanus. 1887-1888 door N. Molenaar. Driebeukige neogotische HALLENKERK met transept, geent op de Westfaalse gotiek. Venstertripletten in de eindgevels van het transept en in de westgevel. Toren links naast de voorgevel op de laatste zijbeuktravee. In dakruiter een klok van Petit en Fritsen, 1888, diam. 43,7 cm. Mechanisch torenuurwerk J.F. Weule Bockenem, 1894, buiten gebruik.

9920
S. Stephanus

Inleiding

St. StephanusKERK en PASTORIE, ontworpen door architect Nic. Molenaar (Den Haag) in 1887-1988. Het complex staat in het centrum van Borne, op de hoek van de Grote- en de Stationstraat. De pastorie staat achter de kerk aan de Stationsstraat die langs het voormalige fabriekscomplex van Spanjaard loopt. De kerk en pastorie staan met elkaar in verbinding door middel van een tussenlid, waarin zich de sacristie bevindt.

De hallekerk is gebouwd in een neogotische stijl, geent op de Westfaalsegotiek. De pastorie is opgetrokken in Neo-Hollandse Renaissance stijl. Op het linker deel van de pastorie is aan de achterkant in 1934 eentweede bouwlaag toegevoegd. Aan de achterkant zijn grote vensters aangebracht ten behoeve van de nieuwe keuken. Vóór de pastorie een laag muurtje met ezelsrug als erfscheiding gemetseld in rode baksteen.

Kerk en pastorie zijn van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was

- vanwege de Neo-Gotische en Neo-Hollandse Renaissance bouwstijl

- vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang tussen kerk en pastorie