Jongemastraat 2, Bolsward

STADHUIS en GEVANGENPOORT aan de Wipstraat. In 1613-'17 gebouwd naar plannen van burgemeester/kistemaker Jacob Gijsberts en uitgevoerd door stadsmetselaar Marten Domenici. Begane gronds waag. Aan de zuidzijde bordes uit 1768, toegang gevend tot de hal met Vierschaar. Restauraties in 1892-'95 en 1956. In de raadzaal gebeeldhouwde consoles onder de balken, portiek door Jacob Gijsberts. Gevangenpoort met ionische pilasters en een aedicula met beeld van de deugd Fortitudo.

9836

Gevangenis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) oorspronkelijke functie
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Stadhuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Jongemastraat 2 8701 JD Bolsward Ja
Wipstraat 1 8701 HZ Bolsward