Duin en Daal, Bloemendaal

"Duin en Daal". Gepleisterd landhuis, 18e eeuw, rechthoekig gebouw met rechte kroonlijst. De grote aanbouw blijft buiten bescherming.

9711
Duin en Daal

Inleiding

In het villapark Duin en Daal, aan de zuidzijde van de Koninginneduinweg gelegen complex van het voormalig hotel "Duin en Daal". Het huidige complex bestaat uit het 18de-eeuwse voormalige buitenhuis "Duin en Daal" met daar aan de westzijde aan vastgebouwd een uit 1907 daterend BOUWBLOK (Koninginneduinweg 13a;15). Los daarvan bevindt zich aan de westzijde van het terrein een in 1899 gebouwd vrijstaand BOUWBLOK (Koninginneduinweg 13/Jozef Israëlsweg 17;19). Het 18de-eeuwse deel van het complex, bestaande uit het voormalig buitenhuis "Duin en Daal" (monumentnr. 9711) en het voormalige koetshuis (monumentnr. 9710) zijn reeds rijksmonument en vallen buiten deze beschrijving.

Oorspronkelijk waren de twee onderdelen van het complex aan elkaar vastgebouwd. In 1898 namelijk besloot het hotel, dat tot dan toe in het voormalige buitenhuis "Duin en Daal" was gevestigd, om uit te breiden met een extra bouwblok. Dit in 1899 gebouwde vrijstaande bouwblok (architect onbekend) kwam ten westen van het voormalige buitenhuis te liggen. In 1907 werd dit bouwblok echter met het buitenhuis verbonden door de bouw van een nieuw bouwblok tussen het oude buitenhuis en het uit 1899 daterende bouwblok in. Dit tussenliggende bouwblok was een ontwerp van de architect J.A.G. van der Steur.

Het aaneengeschakelde complex, dat tot aan 1958 in gebruik was als hotel en vanaf 1958 tot circa 1984 dienst deed als bejaardenoord, werd in 1986 verbouwd tot een aantal zelfstandige woningen. Bij deze grootschalige verbouwing werd het oostelijk deel van het in 1899 gebouwde bouwblok geamoveerd. Hierdoor kwam het restant van dit aan de westzijde van het terrein gelegen bouwblok wederom vrij te staan. Dit resterende deel van het bouwblok werd verbouwd tot drie woningen. Het voormalige buitenhuis met daaraan vastgebouwd het uit 1907 daterende bouwblok kwam nu eveneens vrij te liggen. Het voormalige buitenhuis werd bij deze verbouwing verbouwd tot één woning en het uit 1907 daterende bouwblok tot twee woningen.

Het gehele complex ligt zeer beeldbepalend in het villapark Duin en Daal, ten noorden van de centrale duinvallei met waterpartij. Met name de zuidzijde van het complex is, vanaf de open duinvallei gezien, zeer beeldbepalend.

Omschrijving

Het onder de aanvullende bescherming vallende deel van het complex betreft het uit 1907 daterende twee bouwlagen hoge bouwblok dat tegen de westzijde van het 18de-eeuwse voormalige buitenhuis "Duin en Daal" is aangebouwd en het hier weer ten westen van gelegen uit 1899 daterende vrijstaande twee bouwlagen hoge bouwblok, op de hoek van de Jozef Israëlsweg/ Koninginneduinweg. Het bouwblok uit 1907 is naar ontwerp van de architect J.A.G. van der Steur. Van het uit 1899 daterende bouwblok is de architect onbekend. Beide bouwblokken hebben in de architectuur invloeden van de Engelse lanhuisstijl.

Waardering

Het complex van het voormalige hotel "Duin en Daal" is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt. Daarnaast is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende waarde die het bezit in het villapark Duin en Daal. Ook heeft het complex een ensemble-waarde tezamen met het reeds beschermde 18de-eeuwse voormalige buitenhuis "Duin en Daal" en het bijbehorende voormalige koetshuis.

Lage Duin en Daalseweg 8 2061 BC Bloemendaal Ja
A 10869 Bloemendaal