Kerkstraat 1, Bierum

Herv.Kerk met toren boven de westbouw, gelegen op ruim kerkhof. Eenbeukig geheel overwelfd kerkgebouw waarvan de driezijdige koorsluiting een eeuw jonger is dan het schip, dat nog uit de 13e eeuw dateert, evenals de westelijke travee, waarin een overwelfde verdieping is waarboven de toren uitrijst. Op het koorgewelf en de laatste travee van het schip zijn figurale schilderingen geconserveerd; op de overige gewelfschepen decoratieve beschildering. In de noordelijke koorwand een sacramentsnis. In de kerk 17e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Twee herenbanken. Orgel met een klavier, in 1792 gemaakt door H.H. Freytag en F.C. Schnitger jr.. Aantal knopbanken. Romaanse doopvont. Houten vroeg 18e eeuwse kroon, twee rouwborden 1765 en 1733. Voetstuk van hardsteen (voormalige hekpijler).

Kerkstraat 1 9906 PP Bierum Ja