Dorpsstraat 18, Berkenwoude

Toren der Ned. herv. kerk. Tegen de westkant van de kerk staat de voor een klein deel ingebouwde toren uit het begin van de 16e eeuw. De toren bestaat uit drie geledingen, wordt afgesloten met een boogfries op kraagstenen en heeft een ingesnoerde naaldspits uit de 18e eeuw. Tegen de eerste geleding staan lage, haakse, eenmaal versneden steunberen. In de tweede geleding heeft ieder gevelvlak twee en in de derde geleding drie spitsboognissen met bakstenen traceringen. Op de torenwanden en steunberen zijn in een helderrode baksteen metseltekens in de vorm van Andreaskruisen te zien. Het torenportaal wordt met een gemetseld kruisribgewelf overdekt. In de toren hangt een luidklok uit 1755 van Joan Nicolaus Derck uit Hoorn. Toren van belang uit een oogpunt van architectuurhistorie. Eikenhouten klokkenstoel met klok van J.N. Derck, 1755, diam. 82,4 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten, 1891, later voorzien van elektriscche opwinding.

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 18 2825 BN Berkenwoude BY Ja