Grote Markt 32, Bergen op Zoom

R.K. KERK, voormalige parochiekerk van de H. Maagd Maria Ten Hemelopneming, in 1824-1829 gebouwd; sedert 1990 in gebruik als stadsschouwburg. Driebeukige hallenkerk met jonische zuilen op hoge basementen en segmentvormige scheibogen; brede galerij in de westelijke traveeën. Ton- en graatgewelven van stuc resp. in middenbeuk en zijbeuken. Strenge gepleisterde voorgevel met torentje uit 1846. Orgel uit 1864, hoogaltaar 1861 naar ontwerp van Cels te Brussel, uitgevoerd door C.J. Rogier met snijwerk van Peeters-Dievoort te Turnhout. Voorts in de kerk een eiken communiebank uit XVIII B, afkomstig uit de St. Michielsabdij te Antwerpen, een eveneens uit Antwerpen afkomstige eiken biechtstoel. Fraai smeedijzeren toegangshek aan de Markt. Naar deze kerk is in de vorige eeuw het stoffelijk overschot der Heren van Bergen overgebracht.

Grote Markt 32 4611 NT Bergen op Zoom Ja
G 5694 Bergen op Zoom