Tsjerkebuorren 1, Boazum

Herv. Kerk, toren en kerkhof. Grotendeels tufstenen kerkgebouw bestaande uit een 12e eeuws schip en een midden 13e eeuws overwelfd koor welks details sterke verwantschap vertonen met de Groninger Romano-gotiek. Op het koorgewelf en ribben belangrijke vroege beschildering. De kerk bezit mooi meubilair t.w. 17e eeuwse preekstoel, doopbekkenhouder, 18e eeuws doophek met siervazen. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1791 gemaakt door R. Knol. Twee 18e eeuwse herenbanken,2 kleine banken, overige banken met gesneden wangstukken en lambrizering en achterschot onder het orgel. Twee kleine koperen kronen, 15e eeuwse zerk en vijf 16e eeuwse zerken w.o. twee door mr B.G. en verschillende 17e en 18e eeuwse zerken. Vier psalmbordjes, XVIIIe eeuw. Toren van tufsteen in baksteen verhoogd en door zadeldak gedekt. Aan de zuidzijde ingangsomlijsting uit 1700. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van A. Obertin, 1633 (?), diam. 119,2 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk.

Tsjerkebuorren 1 8635 MC Boazum Ja
F 2737 Oosterend