Huis Appeltern, Appeltern

Huis Appeltern.

Ten oosten van het dorp Appeltern aan de Maasdijk op het terrein van het middeleeuwse Huis Appeltern een HERENHUIS met verdieping en omlopend schilddak, van karakter begin 19e eeuw.

In het ten dele gepleisterde gebouw vensters met schuiframen, in de zuidgevel, drie gevelstenen: 1686 (gepolychromeerd), 1786, met alliantiewapen en een wapensteen zonder jaartal.

Ter weerszijden van het voorplein twee bouwhuizen, 18e eeuw, met pannen schilddaken.

Rond het kasteelterrein de historische aardwerken van de kasteelgracht met belendende visvijver, taluds en omwalling; deze laatste met klinkerweg en met eiken beplant.

Twee toegangshekken met vier (west) respectievelijk twee (oost) natuurstenen hekpijlers, eind 18e eeuw.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Maasdijk 6 6629 KB Appeltern Ja