De Tuut 1, Appeltern

Ten zuidoosten van het machinehuis en ten opzichte daarvan terugspringend het in schoon metselwerk opgetrokken KETELHUIS zonder verdieping onder met grijze pannen gedekt zadeldak met op de nok twee houten roosterkappen heeft door penanten in vijf vakken onderverdeelde zijgevels met aan de bovenzijde een uitgemetseld fries, gladde kopgevels en een in blokvorm gepleisterde plint aan de waterzijde; in de kopgevels hoge, rechtgesloten vensters met 9-ruits bovenraam en 4-ruits onderraam; in de ZW-gevel een dubbele deur met getoogd, 16-ruits bovenlicht en een gietijzeren roosvenster in de geveltop; in de NO-gevel een deur en twee gekoppelde 6-ruits vensters; aan de NO-zijde door een gemetseld kanaal met het gebouw verbonden een restant van de gesloopte schoorsteen.

In het interieur: zijwanden door penanten in vijf velden verdeeld; ziende kap; twee Lancashire-ketels (twee vuurgangen) en een Cornwall-ketel (een vuurgang), alle in 1918 vervaardigd door Gebr. Stork & Co te Hengelo (Ov.)

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
338138
Complexnaam
De Tuut
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Complex van in 1918/1919 gebouwd en aan de binnenzijde van de oude Maasdijk gelegen STOOMGEMAAL voor de bemaling van de Nieuwe Wetering, waarmee een deel van het land van Maas en Waal afwatert op de Maas.

Tot het complex van het stoomgemaal, dat in 1969 buiten werking werd gesteld, behoren:1. HET MACHINEHUIS (I), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 337994.

2. HET KETELHUIS (II), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 3381383. DE KOLENLOODS (III), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 3381474. TWEE MACHINISTENWONINGEN (IV), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 338154.

5. DE AAN- EN AFVOERKOLK MET SLUIZEN EN DUIKER (V), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 338159.

De nummers I, II en III zijn aan elkaar vastgebouwd.

Stoomgemaal met bijbehorende machinistenwoningen en waterwerken, dat als laatste stoomgemaal in het rivierengebied, als laatste en bovendien als zodanig ontworpen stoomgemaal met horizontale eencilinder-stoommachines en centrifugaalpompen - een type bemalingsinstallatie, dat kenmerkend is voor de laatste fase van de stoombemaling der middelgrote klasse gemalen - en vanwege de gaafheid van het gehele complex met bijgebouwen en waterwerken van algemeen belang is uit een oogpunt van architectuurhistorie en de geschiedenis der techniek en der waterhuishoudkunde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
De Tuut 1 6629 AA Appeltern Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 416 Appeltern
Naar boven