St.Urbanus. 1887-1888 door P.J.H.Cuypers. Driebeukige neogotische hallenkerk met transept en zeshoekige, op de 15e eeuwse Haagse Jacobstoren geinspireerde toren, bekroond door een hoge spits. Belangrijk werk uit Cuypers tweede periode. Klokkenstoel met klok van Pieter Hemony, 1672, diam. 131,5 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1920, later voorzien van elektrische opwinding.

8141
Urbanuskerk

Inleiding

Aan de noordzijde van de Noorddammerlaan te Bovenkerk gelegen religieus COMPLEX 'URBANUSKERK TE BOVENKERK', bestaande uit KERK, PASTORIE en PRIESTERGRAF op de begraafplaats. De door P.J.H. Cuypers ontworpen rooms-katholieke Urbanuskerk uit 1873-1888 is een driebeukige neogotische hallekerk met transept en zeshoekige toren met hoge spits, is een belangrijk werk uit Cuypers tweede periode. De uit omstreeks 1872 daterende pastorie is opgetrokken in Chalet-stijl. Het uit 1893 daterende priestergraf van J.W. Brouwers is uitgevoerd in neogotische stijl en is gelegen op de in 1872 aangelegde begraafplaats, alwaar ook de stichters van de kerk, Petrus van Egmond en Maria van Ancker begraven liggen. Jan Willem Brouwers(1831-1893), pastoor te Bovenkerk vanaf 1 januari 1872, geldt als één van de grondleggers van de neo-gotiek in Nederland, samen met P.J.H. Cuypers en J.A. Alberdingk Thijm.

Omschrijving

De rooms-katholieke kerk van de H. Urbanus is gesitueerd op het zuidelijk deel van het terrein, de pastorie ligt ten oosten van de kerk en is met de kerk verbonden door middel van een verbindingslid, het priestergraf ligt ten noord-westen van de kerk op de aldaar gesitueerde begraafplaats.

Waardering

Het complex van Urbanuskerk, pastorie en priestergraf te Bovenkerk is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering te Bovenkerk.

Noorddammerlaan 126 1187 AG Amstelveen Ja
G 2920 Amstelveen