Hagelkruis, Aarle-Rixtel

"Hagelkruis". Op de Hooge Akkers, ten zuidwesten van het Protestantse Kerkhof, op het kruispunt van vier landwegen, een stenen hagelkruis, het enige bewaarde in Noord-Brabant. Hagelkruisen zijn kruisen die sedert de vroege middeleeuwen in het veld op een wegenkruispunt werden opgericht om onweer en hagel af te weren. Er werden regelmatig broodbedelingen bij gehouden (vgl. de "Hagelspende" in Duitse landen), op de Kruisdagen (in april of mei) hield een processie er statie; tevens waren zij vaak ook grenssteen. Het stenen hagelkruis te Aarle is vermoedelijk XVIe-eeuws, vertoont in reliëf een archaische Christusfiguur en heeft bovenin een kleine vierkante opening, die mogelijk gediend heeft om er een kaars of lantaarn in te plaatsen.

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Hagelkruisweg 28 5735 BH Aarle-Rixtel BY Ja