Pandhuis, Utrecht

In oorsprong éénlaags middeleeuws graanpakhuis uit de tweede helft van de 14e eeuw (Zwaansteeg 11) met een aanbouw (Oudegracht 229). Oorspronkelijk toegankelijk via een overbouwde gang onder het pand Oudegracht 227.

Het graanpakhuis is in het tweede kwart van de 17e eeuw aanzienlijk vergroot tot zijn huidige afmetingen. De naam 'Pandhuis' kreeg het gebouw nadat hier in 1719 een bank van lening is gevestigd. In samenhang hiermee is de oorspronkelijk oudere aanbouw Oudegracht 229, in 1764 vernieuwd, functionerend als woonhuis/kantoor bij het Pandhuis.

Beide latere verbouwingen en reconstructies.

532506
Woning met pakhuis
Complexomschrijving

Complex bestaande uit een huis aan de Oudegracht 227 (monumentnr. 36536) en een pakhuis annex kantoor/woonhuis aan de Oudegracht 229/Zwaansteeg 11 (monumentnr. 532506) daarachter. Het geheel typerend voor de stedelijke ontwikkeling van diepe percelen aan de Oudegracht waarbij het hoofdhuis aan de voorzijde stond en op de achtererven bebouwing kon ontstaan. Hier in het bijzonder gerelateerd aan de graanhandel en -opslag die zich concentreerde in deze wijk.

Pakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Zwaansteeg 11 H 3511 VG Utrecht Ja