Amsterdamseweg 204, Amstelveen

Inleiding

Tussen de toegangsweg vanaf de Amsterdamseweg en de brug over het water staat een PORTIERSLOGE met driehoekige overstek.

Omschrijving

De PORTIERSLOGE uit 1958 is ontworpen door Marcel Breuer en heeft een wigvormige plattegrond. Het driehoekig "omgekeerd" schilddak van beton steekt aan de brugzijde over en fungeert als luifel. Dit "holle" dak bestaat uit drie schilden die naar binnen knikken. Uit dergelijke dakelementen zijn ook de gevouwen schaaldakconstructies van het hoofdgebouw en de kantine opgebouwd. Het ingesloten platte gedeelte bevat de regenafvoer die in de centrale dragende Y-vormige kolom is opgenomen. De achter (noord-)gevel omvat vier traveeën; de middelste twee hebben aan de buitenzijde blauw verglaasd metselwerk. De plint is van zwart metselwerk met zwarte voegen. De west- en oostgevel omvatten ieder drie traveeën met elk twee draairamen (in lengterichting). De voor (zuid-)gevel bestaat uit een glazen pui met geschilderde houten deur.

De PORTIERSLOGE is van algemeen belang:

- wegens de ensemblewaarde als complexonderdeel van het ontwerp waarbij de portiersloge als een van de objecten behorend bij het hoofdgebouw bewust is meegenomen in het ontwerpproces en als onlosmakelijk geheel met het gebouw zelf en de parkaanleg beschouwd dient te worden;

- wegens de cultuurhistorische waarden waarbij de architectuur een uiting is van de sociaal-economische ontwikkelingen rond de werkomgeving;

- wegens de architectuurhistorische waarden als bijzonder toonbeeld van het progressieve materiaalgebruik;

- wegens de samenhang met de overige complexonderdelen.

531204
Van Leer's Vatenfabriek

Omschrijving van het complex

Complex bestaande uit KANTOORGEBOUW met vrijstaande SCHOORSTEEN en PORTIERSLOGE voor de Van Leer's vatenfabriek uit 1958, ontworpen door Marcel Breuer (1902-1981), en PARKAANLEG, ontworpen door Christiaan P. Broerse met toegangsweg met betonnen brug en een naamplaat. Het complex wordt begrensd door de heemparken "De Braak" en "De Doorbraak" aan de noordzijde, de Amsterdamseweg aan de westzijde, de bebouwing aan de Nieuwe Karselaan aan de zuidzijde en de voormalige spoorlijn aan de oostzijde. Het kantoorgebouw is ontworpen in samenhang met de omringende parkaanleg met oorspronkelijk twee voetgangersbruggen over het water naar de naastgelegen parken, twee bruggen in het park en één toegangsbrug vanaf de Amsterdamseweg naar het kantoorterrein. Van deze vijf bruggen is er één verdwenen en behoren er drie niet tot het huidige perceel van de parkaanleg. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw stond een trafogebouwtje in dezelfde stijl; dit is in de jaren '80 vervangen door een modern gebouwtje. Langs de toegangsweg vanaf de Amsterdamseweg bevindt zich een portiersloge met aan de overkant een naamplaat met de aanduiding "Van Leer".

Het complex is van algemeen belang:

- wegens de ensemblewaarde van het ontwerp waarbij het hoofdgebouw, de parkaanleg en de bijbehorende objecten bewust zijn meegenomen in het ontwerpproces en als onlosmakelijk geheel beschouwd dienen te worden;

- wegens het oeuvre van de internationaal bekende architect Marcel Breuer;

- wegens de cultuurhistorische waarden waarbij de architectuur, gesitueerd in een parkaanleg, een uiting is van de sociaal-economische ontwikkelingen rond de werkomgeving;

- wegens de architectuurhistorische waarden als bijzonder toonbeeld van het progressieve materiaalgebruik in combinatie met de schaal van de opzet van het geheel.

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Amsterdamseweg 204 1182 HL Amstelveen BY Ja