Het TOEGANGSHEK (1908) is gelegen aan de Westzeedijk en geeft toegang tot de noordelijke entree van Het Park, de vroegere hoofdingang van stadspark. Het toegangshek bestaat uit twee hoge natuurstenen pijlers met gestileerde decoraties en aan weerszijden de wapenschilden van de gemeentes Rotterdam en Delfshaven, waartussen ijzeren draaihekken en twee lagere natuurstenen hekpijlers ter afsluiting van de vaste hekdelen. De hoge hekpijlers zijn voorzien van sierbekroningen.

Waardering

TOEGANGSHEK (1908) van het stadspark Het Park, van algemeen belang vanwege de gaafheid en de ouderdom, vanwege de architectonische vormgeving, en vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de parkaanleg als karakteristiek markeringspunt van de voormalige hoofdentree van het park.

531039
Het Park

Omschrijving van het complex

Het complex stadspark "HET PARK" bestaat uit een PARKAANLEG en een TOEGANGSHEK. Het Park ligt aan de rivier de Maas in buitendijks gebied ten zuiden van de Westzeedijk en wordt verder begrensd door de Kievitslaan en Westerlaan in het Oosten, de Parkkade in het zuiden en de Baden Powelllaan (vroeger Heuvellaan) in het westen. Het stadspark wordt geflankeerd door de 19e-eeuwse stadsuitleg Het Scheepvaartkwartier in het oosten en een parkstrook met de Maastunnel en de Euromast in het westen.

Het oostelijke gedeelte van Het Park is in opdracht van de gemeente Rotterdam in fases ontworpen een aangelegd naar ontwerp van J.D. Zocher jr. en L.P. Zocher in de periode 1852-1863. De huidige omvang ontstond omstreeks 1895 door het uitbreiden van het wandelpark met de aangrenzende, van oorsprong 17e-eeuwse, buitenplaats "De Heuvel". Het ten dele uitgevoerde ontwerp voor de samenvoeging van beide parkdelen is afkomstig van de dienst Gemeentewerken van Rotterdam en behelsde voornamelijk aanpassingen aan het westelijke gedeelte. De aanleg van Het Park is kenmerkend voor de late landschapsstijl waarbij in het westelijke deel elementen van de vroegere aanleg te ontdekken zijn. In 1895-96 is aan de rivierzijde de reeds aanwezige dijk opgehoogd. In 1908 werd de noordelijke entree tot Het Park voorzien van een monumentaal toegangshek. Een aantal bijzondere aanpassingen in de aanleg en beplanting houden verband met manifestaties in de tweede helft van de 20e eeuw, zoals de Floriade. Van oorsprong is het park de vestigingsplaats van een officierensociëteit en horecapaviljoens. In Het Park bevinden zich verder o.a. het vroeg 19e-eeuwse herenhuis "De Heuvel" (beschermd onder monumentnr. 32733), een 19e-eeuws koetshuis (beschermd onder monumentnr. 32734), een standbeeld voor de dichter Hendrik Tollens van S.J. Stracké uit 1860 (beschermd onder monumentnr. 32802) en de Noorse kerk uit 1913 (beschermd onder monumentnr. 513906) die in 1937 aan de noordwestelijke rand van het park naast de hoofdentree werd geplaatst.

Waardering van het complex

Het complex HET PARK, bestaande uit een PARKAANLEG en een TOEGANGSHEK, daterend uit de tweede helft van de 19e eeuw in Landschapsstijl met wijzigingen uit de 20e eeuw, is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, tuinarchitectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- omdat het park representatief is voor een culturele ontwikkeling, met name in relatie tot het opkomen van dagontspanning, sport en recreatie in de tweede helft van de negentiende eeuw, als voorbeeld van de eerste generatie stadsparken in Nederland en vanwege de betekenis van het wandelpark voor het openbare leven in Rotterdam;

- vanwege de betrekkelijk gave hoofdstructuur, de hoge beeldbepalende waarde in de stad en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp van de parkaanleg van J.D. Zocher jr. en L.P. Zocher;

- vanwege de waarde van het toegangshek als historisch-functioneel onderdeel en karakteristiek en decoratief element in het stadspark;

- vanwege de stedenbouwhistorische waarde als onderdeel van een aaneenschakeling van groene structuren in de stad hetgeen typerend is voor het denken in groensystemen in de stedenbouw in de 19e en 20e eeuw.

Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Rotterdam bij Westzeedijk Ja