Hydepark, Doorn

Omschrijving complexonderdeel 1

De huidige HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG HYDEPARK in late landschapsstijl met geometrische tuinelementen van de buitenplaats Hydepark, wordt in het zuiden begrensd door de Driebergsestraatweg, in het westen door een deel van de kavelgrens (zuidwest) en de Hydeparklaan, in het noorden door de Arnhemse Bovenweg tot nabij de perceelbegrenzing van kavel A7228. De begrenzing volgt deze grens in zuidelijke richting, waarna de grens in oostelijke richting afbuigt tot nabij de perceelsgrens van kavel A7245. Hierna loopt de grens een stukje naar het noorden om vervolgens weer naar het oosten af te buigen langs de perceelsgrens van kavel A7245. Bij de Broekweg buigt de grens naar het zuiden, de Broekweg volgend tot aan de bebouwing langs de Broekweg. De grens loopt hier achter de bebouwing tot aan de Driebergsestraatweg. Enkele onderdelen van 9 liggen op kavel A6812. Het park is over twee eigenaren verdeeld. Een eenvoudig hek geeft de scheiding tussen de eigendommen en onderbreekt het oorspronkelijke padenpatroon. Het park heeft verschillende toegangen; twee hoofdingangen aan de Driebergsestraatweg met portiershuizen. Beide oprijlanen vormen een klokvormige tracé. De afstand tussen de oostelijke en westelijke oprijlaan bedraagt ongeveer 500 meter. De oostelijke oprijlaan is in noordelijke richting onderbroken door nieuwbouw van de Bartiméusstichting en leidt derhalve niet meer naar de locaties waar het huis Hydepark en La Forêt gestaan hebben. De ingang aan de Hydeparklaan loopt langs een tuinmanswoning in de richting van de oranjerie. Hier zijn twee aftakkingen, waarvan een in noordelijke richting naar de boerderij en een zuidelijk naar de eerder genoemde westelijke oprijlaan lopen. De toegang aan de Hydeparklaan is een dienstingang. De ingang aan de Broekweg is, met de rentmeesterswoning van Hydepark, ontstaan na de aankoop van de gronden van 't Zand omstreeks 1890-1891. In noordelijke richting sluit de Broekweg aan op de Bovenweg en via een slingerende laan geeft deze toegang tot een 18de-eeuwse laan die westelijk en parallel aan de Broekweg ligt. Aan deze laan liggen een tuinmanshuis met erf met nabij een moestuin-ensemble, bestaande uit een ommuurde warme-moestuin met kassen en broeibakken, een bloemen- of rozentuin met door buxus omrande vakken en een koude-moestuin, 'Winterwei' genoemd.

De huisplaats van Hydepark is het belangrijkste centrum van de aanleg, waar vanuit een zevental uitwaaierend zichtassen in zuidelijke richting lopen. Een aantal van de zichten is waarneembaar vanaf de westelijke oprijlaan. Van de twee andere zichtassen boven de huisplaats van Hydepark kijkt een uit op het voormalige hertenkamp en een oostelijk zicht sluit aan op een van de drie zichten van de villa La Forêt. Het klokvormige licht glooiende gebied tussen de Driebergsestraatweg heeft voornamelijk een open landschappelijk karakter, met oorspronkelijk een netwerk van slingerpaden. Het gebied is beplant met doelbewust geplaatste solitaire bomen en struiken die de dieptewerking versterken. Nabij de Straatweg ligt de onregelmatig gevormde vijver, waar oorspronkelijk twee beekjes in uitmondden die de vijver van vers water voorzagen. Op de westelijke oprijlaan zijn aftakkingen die naar bijgebouwen leiden. De meest zuidelijke aftakking loopt langs een hoog opgeworpen met loofbomen beplante heuvel, waarop oorspronkelijk de watertoren stond. Aan de westzijde van de heuvel bevindt zich een ijskelder en de weg vervolgt zich tot achter de oranjerie en eindigt op de Hydeparklaan. De zichtas vanaf de oranjerie op de huisplaats van Hydepark is verstoord, ondanks een in 1994-95 gerestaureerde berceau. Tussen de berceau en de oranjerie ligt een rechthoekige verdiepte geometrische tuin met een vijver, border en omzoomd door struiken. Noordelijk is een derde aftakking langs een ovaalvormige rozentuin naar het koetshuis en het boerderijcomplex. De rozentuin was volgens een geometrisch patroon verdeeld in kleinere perken waarin honderden verschillende soorten rozen waren geplant en welke binnen het oeuvre van Hendrik Copijn een nieuw element vormden. Daarvóór waren de ontwerpen van Copijn in 'pure' landschapsstijl, waarbij de paden als het ware met de passer waren te volgen . Het ontwerp van Hydepark is een van Copijns eerst uitgevoerde ontwerpen met geometrische deeltuinen. Het zuidwestelijke deel van het park heeft een voornamelijk agrarisch karakter met langs de Hydeparklaan een drietal weilanden. Meer noordelijk heeft het gebied een glooiend karakter en gaat over in het parkbos. In dit noordwestelijke deel ligt een slingervijver die nabij de Arnhemse Bovenweg eindigt maar eertijds onder de weg doorliep over de achterplaats. Bij de overgang van weide naar bos liggen bij de vijver cementrustieke rotsen en een brug van cementrustieke boomstammen. Dit noordoostelijke parkbos heeft een gemengd karakter van loof- en naaldbomen met onverharde slingerpaden. Een rechte beukenlaan en noord-zuidas op huis Hydepark komt noordelijk uit op de tunnel (onder Arnhemse Bovenweg) of grotto die hier een van de verbindingen met de overplaats, tegenwoordig onder andere een camping en begraafplaats, vormde. De overplaats kon ook via een brug van cementrustieke boomstammen bereikt worden. Het gebied ten noordoosten van de huisplaats van Hydepark wordt grotendeels ingenomen door een weide die oorspronkelijk als hertenkamp gebruikt werd. De weide werd door een beekje met cascade in twee helften gedeeld. De oevers van het beekje waren met boom- en struikgroepen beplant. Deze begroeiing is nog aanwezig en geven het terrein een extra dieptewerking. Over de weide loopt een zichtas richting de plaats van het verdwenen landhuis. Ten zuiden van de weide staat een houten prieel met daarachter op een langwerpige heuvel een verhoogd pad met aan weerszijden imitatie rotsen. Oostelijk van het hertenkamp ligt een klein tenniscomplex met een oorspronkelijk hekwerk van omstreeks 1900. Het tennishuisje is een 20ste-eeuwse interpretatie van de voorganger. Het gebied ten noorden van het tenniscomplex valt buiten de bescherming.

Het meest oostelijke deel van het park tussen de oude Schapendrift en de Broekweg heeft de aanleg een ander karakter. Het hier aanwezige moestuin-ensemble met tuinmanshuiserf en de nabij gelegen huisplaats van Huis 't Zand, in de vorm van het bergje op de brede ruim 600 meter lange beukenlaan, vormden tot de aankoop ten behoeve van Hydepark in 1890, het centrum van het ruim 131 hectare grote Landgoed 't Zand. Dit landgoed ontstond door het opsplitsen van gronden van het huidige Beukenrode. Het Huis 't Zand werd geprojecteerd op een van de hier aanwezige vroeg 18de-eeuwse lanen die behoorden tot mogelijke de een van de vroegste ontginningen van de heide ten zuiden van de Utrechtse Heuvelrug van omstreeks 1700-1748. Volgens een kaart uit 1748 van de Hofstede en de Landerijen in 't Zand was dit oostelijk deel van de aanleg van Hydepark onderdeel van een ontginningslandschap dat ten noorden van de Straatweg bestond uit drie noordzuid gerichte vakken van ongeveer 240x240 Stichtse roeden, welke omgeven waren door lanen. De twee zuidelijk gelegen vakken lagen tussen de Arnhemse Bovenweg en de Straatweg. In het zuidwestelijke deel van het eerste vak boven de Straatweg was een bosquet aangelegd met rechte en diagonale lanen, welke lanen door Hendrik Copijn in zijn ontwerp werden opgenomen en heden nog bestaan. De vroeg 18de-eeuwse laan die de oprijlaan naar Huis 't Zand vormde werd in gebruik genomen als renbaan voor paarden en is met het bergje of de huisplaats ten westen van het bestaande moestuin-ensemble nog vrijwel ongewijzigd aanwezig.

Het ontwerp of de inrichting van omstreeks 1890 door Hendrik Copijn van dit oostelijke deel van Hydepark sloot mede aan bij de inrichting van de achterplaats die ten noorden van de Arnhemse Bovenweg was gesitueerd en zich uitstrekte tot nabij Maarn. Ook hier bepaalden voornamelijk bestaande structuren het ontwerp en werd bijvoorbeeld de Broekweg gesitueerd op het tracé van een zuidoostelijke laan uit de 1e helft van de 18de-eeuw van het bosquet om meer noordoostelijk op een bestaande vroeg 19de-eeuwse laan aan te sluiten die het meest noordelijke van de eerder genoemde drie vakken in tweeën deelde. Een ander voorbeeld is het behoud van noordzuid zichtas uit de 2e helft van de 18de-eeuw vanaf de huisplaats van Huis 't Zand richting de Broekweg, mogelijk tot aan Huize Doornveld. Copijn verlengde deze 18de-eeuwse zichtas in noordelijk richting en bepaalde mede met deze structuur de plaats waar de villa La Forêt werd gebouwd en waar vanuit de aanleg rond La Forêt met drie zichtassen werd verbonden met de aanleg van Hydepark. In dit 18de-eeuwse tracé in zuidelijke richting werd in 1924 de Remise van het gelijktijdig gebouwde Huis 't Woud geplaatst.

WAARDERING

De TUIN- en PARKAANLEG van de voormalige buitenplaats Hydepark is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- als een gaaf voorbeeld van een omvangrijk park in late landschapsstijl met historiserende deeltuinen (ook wel gemengde stijl genoemd) dat gebaseerd is op oudere structuren uit de vroege 18de- en 19de-eeuw, waarbij de gebieden nabij de huisplaats van Hydepark alsmede de oorspronkelijk vroeg 18de-eeuwse aanleg nabij de Broekweg nog grote zeggingskracht hebben,

- vanwege de aanwezigheid van een stelsel van vroeg 18de-eeuwse structuren die onderdeel waren van een van de vroegste ontginningslandschappen ten zuiden van de Utrechtse Heuvelrug.

- Verder ontleent het park zijn belang als vroeg voorbeeld uit het oeuvre van H. Copijn,

- vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis

- vanwege de ensemblewaarde in relatie met de complexonderdelen.

530562
Hydepark

Omschrijving van het complex

De buitenplaats Hydepark (voor 1885 Heideperk, Heidepark, Hijdepark genoemd) is rond 1815 door G.H.R. Hoff gesticht. Het totale bezit besloeg in die tijd 52 hectare en 62 hectare in pacht van Rijksdomeinen. Het landhuis dat Hoff liet bouwen was van bescheiden omvang; een bouwlaag onder een rieten kap met aan de zuidgevel een erker- of koepelkamer. Door de ruime overstekken van de kap had het huis rondom veranda's De eigenaar transformeerde het uit overwegend heidegronden bestaande gebied in bouwland en bossen. Het huis werd tussen 1815 en 1864 met een etage verhoogd en ontdaan van de veranda's. In 1885 kwam de buitenplaats in handen van de Amsterdammer jhr. H.M.J. van Loon (1831-1901) en zijn puisant rijke vrouw Catharina Antoinette Borski, die het oude huis lieten afbreken en Hydepark een totaal ander en vooral grootser aanzien gaven. De financiering van een dergelijk project was mogelijk dankzij een erfenis die zij kregen ten gevolge van het overlijden van de vader van Catherina Antoinette Borski in 1881, gevolgd door het overlijden van haar broer in 1884. Onder leiding van architect J.N. Landré, die ontwerper is van nagenoeg alle gebouwen, werd eerst begonnen met de bouw van een omvangrijk, eclectisch landhuis met onder andere renaissance, gotische, Lodewijk XVI en Moorse stijlinvloeden. De gevel van het landhuis had een lengte van 42 meter en het huis was 20 meter diep. Daarnaast werden vele bijgebouwen, verspreid over het terrein, gerealiseerd, waaronder twee portiershuizen, een tuinmanshuis, een boerderij, watertoren, oranjerie en de villa La Forét met koetshuis en dienstwoningen. In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis door brand verwoest en na de oorlog afgebroken. Het terrein kwam voor het grootste deel in handen van de Nederlands Hervormde Kerk. Een ander deel kwam in handen van de Bartiméus Stichting. Op de plaats van het landhuis werd in 1962 een modern gebouw gerealiseerd. In het noordelijk deel van het park zijn in de loop der jaren diverse paviljoens gebouwd. De parkonderdelen die het meest te lijden hebben gehad van nieuwbouw zijn, op de locatie van enkele cementtrustieke onderdelen na, buiten de begrenzing van de bescherming gelaten.

De parkaanleg van de buitenplaats groeide tussen 1815-1890 uit tot 252 hectare en is door aanleg uit 1885-1890 naar ontwerp van Hendrik Copijn een van de laatste grote landschapsparken die op de Utrechtse Heuvelrug werd gerealiseerd. In 3 jaar tijd werd nabij het nieuw gebouwde huis het terrein getransformeerd tot een landschappelijke aanleg die aansloot op een omvangrijk parkbos, afgewisseld door weiden en akkers met slingerpaden en waterpartijen. In het geaccidenteerde landschap werden diverse zichtlijnen en zichtlanen gecreëerd, waarvan het Huis Hydepark de kern vormde. Het huis lag ongeveer 100 meter van de Driebergsestraatweg af en was via gebogen oprijlanen te bereiken. Het terrein voor het huis, waar vóór 1885 bouwland lag, had een open karakter met diverse kleine bospartijen, solitairen en niervormige perken, waar doorheen een netwerk van slingerpaden liep en een aantal zichtlijnen die op het huis waren geprojecteerd. Een vrij grote, onregelmatig gevormde vijver lag in de nabijheid van de openbare weg; deze werd gevoed door een tweetal beekjes die het open gebied doorsneden. Ten westen van het huis werd een kunstmatige heuvel opgeworpen waarop een watertoren verrees. In de heuvel bouwde men een ijskelder. Voor de oranjerie, die even ten noorden van de genoemde heuvel werd gebouwd creëerde Copijn een geometrische rozentuin met een ovale vorm. Ten noorden van de oranjerie werd het gebied bestemd voor agrarische doeleinden en bestond uit weilanden, waaraan een boerderijcomplex, een ommuurde moestuin en boomgaard lagen. Het gebied ten noordoosten van het huis bestond tot aan de Bovenweg uit een parkbos met onder andere een hertenkamp en een (inmiddels verdwenen) beek. In de oosthoek van dit bos liet Henri van Loon omstreeks 1889 de villa La Forêt voor een van de zoons bouwen. Nabij het huis en de toen reeds (en nog) bestaande dienstwoning 'Vijverzicht' werd een koetshuis voor 23 paarden gebouwd. De noordelijk gelegen achterplaats was te bereiken via een cementrustieke boomstammenbrug en tunnels die over en onder de Arnhemsebovenweg lagen. Het oostelijk deel van het park werd omstreeks 1890 uitgebreid door de aankoop van het ruim 131 hectare grote en van oorsprong vroeg 18de-eeuwse landgoed 't Zand. Copijn behield en integreerde hier in zijn ontwerp, het bestaande vroeg 18de-eeuwse bosquet en andere lineaire structuren van 't Zand. De oude Schapendrift, die het verlengde was van de 12de-eeuwse ontginnings- of Broekweg vanuit Werkhoven, werd als oostelijke oprijlaan in de parkaanleg geïntegreerd en aan de openbaarheid onttrokken. Te vervanging van deze Schapendrift werd aan de oostgrens van Hydepark de huidige Broekweg aangelegd waarbij Copijn gebruik maakte van bestaande noord-zuid lopende vroeg 18de- en 19de-eeuwse lanen. Aan de Broekweg nabij de Straatweg werd in 1891 de rentmeesterswoning van Hydepark gebouwd. De vroeg 18de-eeuwse oprijlaan van Huis 't Zand, die zuidelijk over de Straatweg aansloot op de kilometers lange laan naar Kasteel Sterkenburg werd in gebruik genomen als paardenrenbaan, terwijl Huis 't Zand werd verplaatst naar de zuidzijde van de Straatweg. Het bergje waarop het huis stond bleef intact, evenals de moestuin die ten behoeve van La Forêt in gebruik genomen werd.

De beplanting van het park is door Copijn met zorg samengesteld. Er werden ondermeer volwassen bomen geplant op de plek waar de akkers gelegen hadden, waardoor een harmonieuze aansluiting met het oude parkbos tot stand werd gebracht. De jonge aanplant bestond vooral uit exotische en uitheemse soorten die tevens aansloten op de beplanting van de ontginningsbossen die vanaf 1815 waren aangeplant. In 1937 werd de Oude Arnhemse Bovenweg naar het noorden verlegd en verbreed, waardoor de functie van de cementrustieke boomstammenbrug verloren ging. Na de oorlog heeft het terrein vele veranderingen ondergaan. Op de plaats van Hydepark verscheen in 1962 een modern gebouw waarin een theologisch seminarium is ondergebracht. In het oostelijke deel van de Bartimeusstichting werd de villa La Foret in 1964 en de stallen in 1970 gesloopt en verschenen nieuwe gebouwen voor de opvang van visueel gehandicapten.

Het COMPLEX HISTORISCHE BUITENPLAATS HYDEPARK bestaat uit de volgende samenstellenden onderdelen: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (1), PORTIERSWONING (2), BOERDERIJ (3) PAARDENSTAL MET BERGING (4), VARKENSSCHUUR (5), PORTIERSWONING (6), HOUTEN TUINPRIEEL (7), TUINMANSWONING (8), ORANJERIE (9), IJSKELDER aan de Hydeparklaan (10), GROTTO (11), ROTSPARTIJEN MET BRUG (12), ROTSPARTIJEN (13), TUINMANSHUIS (14), HOUTLOODS (15), NOORDELIJKE MOESTUINMUUR (16), OOSTELIJKE MOESTUINMUUR (17), WESTELIJKE MOESTUINMUUR (18), STOOKHUISJE (19), DRUIVENKAS (20), PERZIKKENKAS (21), PALMENKAS (22), TABLETTEN OF ZAAIKAS (23), MUUR OF VIJGENKAS (24), NOORDELIJKE BROEIBAKKEN (25), WESTELIJKE BROEIBAK (26), ZUIDELIJK MOESTUINHEK (27), WATERRESERVOIRS (28), ZUIDELIJKE BLOEMEN- OF ROZENTUINMUUR (29), TWEE BLOEMEN OF ROZENTUINHEKKEN (30).

Waardering

Het complex met La Forêt en 't Zand welke de buitenplaats Hydepark vormen is van algemeen belang en grote cultuurhistorische waarde;

- vanwege de ontginnings-, ontwikkelings- en bewoningsgeschiedenis tussen de vroege 18de-eeuw en de late 19de-eeuw,

- vanwege (tuin)architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landschapspark met nog een groot aantal bestaande elementen als bijgebouwen en moestuinen, grotendeels intact zijne paden-, lanenstructuur en waterpartijen die ontstaan zijn vanaf de vroege 18de-eeuw tot de late 19de-eeuw,

- vanwege ensemble-waarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande ten zuiden van de Utrechtse Heuvelrug.

Driebergsestraatweg 34 3941 ZX Doorn BY Ja