De Roek, Hoenderloo

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Tuinhek onderdeel 4

Omschrijving

In de benedentuin van het huis " De Roek", aan de zuidoostzijde van het perceel, bevindt zich het TUINHEK (4), dat als ontsluiting van het gehele perceel fungeert. Van het hek leidt een pad naar de garage (complexonderdeel 3) aan de zuidwestzijde. Dit pad kruist halverwege de belangrijke zichtas tussen de hoofdentree en de heide van het Ginkelse Zand. Het tuinhek bestaat uit twee vierkante bakstenen pijlers van bruingele baksteen in Vlaams verband met daartussen twee naar binnen draaiende houten vleugels. De vleugels zijn langwerpig van vorm met een geometrische patroon van opgewerkte verticale latten in de onderzijde en een blokmotief in de bovenste helft.

Waardering

TUINHEK horend bij het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER gemaakt voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard tuinhek horend bij en in de zelfde materialen uitgevoerd als het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl dat waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER werd uitgevoerd.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinhek met de andere onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe omsloten door een tuinaanleg in Nieuwe architectonische tuinstijl met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinhek als onderdeel van het complex `De Roek' gebouwd 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
529927
Complexnaam
De Roek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

De Roek complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX "De Roek" bestaande uit een WOONHUIS (1), een TUINAANLEG (2), een GARAGE (3) en een TUINHEK (4) gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken. Het complex is waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER in Gooise landhuisstijl voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag. Er is duidelijk sprake van een tuinaanleg in Nieuw Architectonische tuinstijl van een tot op heden onbekende (tuin)architect. Het complex maakt deel uit van het landgoed De Hoge Veluwe, gesitueerd aan de westzijde van de Deelenseweg buiten de bebouwde kom van Hoenderloo (Hoog Baarlo).

Omschrijving

COMPLEX "De Roek", bestaande uit een vrijstaand WOONHUIS (1), een TUINAANLEG (2), een GARAGE (3) en een TUINHEK (4). Het WOONHUIS (1) is gebouwd in zogenaamde "Gooise landhuisstijl". Het is een bakstenen huis op rechthoekige grondslag, van één bouwlaag onder rieten zadeldak met wolfseinden en ongelijke goothoogten. De hoofdentree bevindt zich aan de zuidzijde. Het huis is in oost-westelijke richting op het perceel gelegen. De TUINAANLEG (3) bestaat uit een voor de Nieuw Architectonische tuinstijl karakteristieke, vrij abrupte overgang van een geometrische aanleg direct rondom het huis naar de natuurlijke omgeving van bos en heide. De aanleg rondom het huis bestaat uit een door keermuren en lage hagen omzoomd plateau met tegelpaden en enkele geometrisch vormgegeven elementen. Het plateau is aan drie zijden voorzien van een bakstenen trap. De trap aan de zuidzijde ligt in de zichtlijn van de hoofdentree van het woonhuis naar de heide op het Deelense Zand. Haaks op deze zichtlijn ligt het pad waaraan garage en tuinhek zijn gelegen. De bakstenen GARAGE (3) heeft een vierkante plattegrond en een afgewolfd rieten dak. De garage ligt evenwijdig aan het woonhuis aan de zuidwestzijde van het perceel. Het TUINHEK (4) bestaat uit twee baksteenpijlers waartussen een tweevleugelig houten hekwerk met geometrische motief. Het hek staat aan de zuidoostzijde van het perceel.

COMPLEX "De Roek" bestaande uit een WOONHUIS, een TUINAANLEG, een GARAGE en een TUINHEK gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken. Het complex is waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER in Gooise landhuisstijl voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag. De tuinaanleg is uitgevoerd in Nieuw Architectonische tuinstijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en geheel gaaf voorbeeld van een complex bestaande uit een woonhuis, een garage, hekwerk en een tuinaanleg gerealiseerd in één ontwerp in 1930. Het complex in Gooise landhuisstijl vertoont kenmerken van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex op het landgoed De Hoge Veluwe met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand. Tevens is de ensemblewaarde van toepassing op de verschillende onderdelen van het complex.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een wooncomplex uit 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Delenseweg 8 7352 TB Hoenderloo Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 117 Otterlo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1930 1930 vervaardiging
Naar boven