De Roek, Hoenderloo

Garage onderdeel 3

Omschrijving

In de benedentuin van het huis " De Roek", tegen het bos aan de zuidwestzijde van het perceel, bevindt zich de vrijstaande GARAGE (3). Van de garage leidt een pad naar het tuinhek (complexonderdeel 4) aan de zuidoostzijde. Dit pad kruist halverwege de belangrijke zichtas tussen de hoofdentree en de heide van het Ginkelse Zand. De garage is met de nok evenwijdig aan het woonhuis gebouwd, heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en opgetrokken in bruingele baksteen in Noords verband. De afgewolfde rieten kap heeft gesmoorde nokvorsten. In de kopse westgevel bevindt zich een dubbele opgeklampte deur, voorzien van bewerkte gehengen en overkragende bovendorpels met rollaag. In de zijgevels twee dubbele bovenlichten met uitkragende boven- en onderdorpels en rollagen.

Waardering

GARAGE horend bij het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER gemaakt voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde garage horend bij en in dezelfde materialen en detaillering uitgevoerd als het woonhuis "De Roek" in Gooise landhuisstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de garage met de andere onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe omsloten door een tuinaanleg in Nieuwe architectonische tuinstijl met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een garage als onderdeel van het complex `De Roek' gebouwd 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

529926
De Roek

De Roek complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX "De Roek" bestaande uit een WOONHUIS (1), een TUINAANLEG (2), een GARAGE (3) en een TUINHEK (4) gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken. Het complex is waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER in Gooise landhuisstijl voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag. Er is duidelijk sprake van een tuinaanleg in Nieuw Architectonische tuinstijl van een tot op heden onbekende (tuin)architect. Het complex maakt deel uit van het landgoed De Hoge Veluwe, gesitueerd aan de westzijde van de Deelenseweg buiten de bebouwde kom van Hoenderloo (Hoog Baarlo).

Omschrijving

COMPLEX "De Roek", bestaande uit een vrijstaand WOONHUIS (1), een TUINAANLEG (2), een GARAGE (3) en een TUINHEK (4). Het WOONHUIS (1) is gebouwd in zogenaamde "Gooise landhuisstijl". Het is een bakstenen huis op rechthoekige grondslag, van één bouwlaag onder rieten zadeldak met wolfseinden en ongelijke goothoogten. De hoofdentree bevindt zich aan de zuidzijde. Het huis is in oost-westelijke richting op het perceel gelegen. De TUINAANLEG (3) bestaat uit een voor de Nieuw Architectonische tuinstijl karakteristieke, vrij abrupte overgang van een geometrische aanleg direct rondom het huis naar de natuurlijke omgeving van bos en heide. De aanleg rondom het huis bestaat uit een door keermuren en lage hagen omzoomd plateau met tegelpaden en enkele geometrisch vormgegeven elementen. Het plateau is aan drie zijden voorzien van een bakstenen trap. De trap aan de zuidzijde ligt in de zichtlijn van de hoofdentree van het woonhuis naar de heide op het Deelense Zand. Haaks op deze zichtlijn ligt het pad waaraan garage en tuinhek zijn gelegen. De bakstenen GARAGE (3) heeft een vierkante plattegrond en een afgewolfd rieten dak. De garage ligt evenwijdig aan het woonhuis aan de zuidwestzijde van het perceel. Het TUINHEK (4) bestaat uit twee baksteenpijlers waartussen een tweevleugelig houten hekwerk met geometrische motief. Het hek staat aan de zuidoostzijde van het perceel.

COMPLEX "De Roek" bestaande uit een WOONHUIS, een TUINAANLEG, een GARAGE en een TUINHEK gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken. Het complex is waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER in Gooise landhuisstijl voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag. De tuinaanleg is uitgevoerd in Nieuw Architectonische tuinstijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en geheel gaaf voorbeeld van een complex bestaande uit een woonhuis, een garage, hekwerk en een tuinaanleg gerealiseerd in één ontwerp in 1930. Het complex in Gooise landhuisstijl vertoont kenmerken van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex op het landgoed De Hoge Veluwe met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand. Tevens is de ensemblewaarde van toepassing op de verschillende onderdelen van het complex.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een wooncomplex uit 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

Garage(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Delenseweg 8 7352 TB Hoenderloo Ja