Zwartewaalstraat 28, Rotterdam

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van J. Poot jr. en W. Dahlen, deel uitmakend van het scholencomplex "Zwartewaalstraat", in 1929-1930 gebouwd als dubbele bewaarschool en gesitueerd op het noord-westelijke deel van het terrein.

Omschrijving

Het schoolgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak met rode pannen. De school is opgetrokken in baksteen en bevat houten vensterkozijnen. De voorgevel aan de Zwartewaalstraat bevat drie terugliggende puntgeveltjes in de kap, met daarin smalle en hoge vensters. Beide bouwlagen bevatten in het midden twee maal zes vensters en drie vensters aan weerszijden. De vensters ter hoogte van de begane grond hebben een smaller ondervenster zonder roedenverdeling met een breder vierledig 'bovenlicht' met roedenverdeling. De vensters op de verdieping zijn zesledig en voorzien van roedenverdeling. Aan de noordwestelijke kant bevindt zich de toren met de lage uitbouw. De uitbouw bevat twee rondbogen en de toren bevat een hoog en smal venster. De toren bevat op de begane grond een enkele deur en op de verdieping een smal en hoog venster. De uitbouw bevat een enkele deur. De gevel die naar de Hoogvlietstraat is gekeerd is symmetrisch opgebouwd met twee terugliggende puntgeveltjes. De begane grond bevat een rij van 29 rechthoekige vensters, die aan de onderzijde verbonden zijn door middel van een doorlopende onderdorpel en aan de bovenzijde door middel van een doorlopende waterlijst. De verdieping bevat vier maal afwisselend twee smalle en drie bredere vensters. De hoek van de Hoogvlietstraat en de Gaesbeekstraat wordt afgesloten door middel van een bakstenen muurtje met aan de Gaesbeekstraat een opslaggebouwtje van één bouwlaag hoog, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. De noordwestelijke gevel bevat een enkele deur; de rest van de gevels is blind.

Het gebouw bevat op elke bouwlaag speelleerlokalen met grote vensters aan de (westelijke) voorgevelzijde. Aan de oostelijke zijde is de doorlopende gang met kleednissen gesitueerd, voorzien van kleinere vensters. In het interieur bevinden zich lambriseringen van gele tegels met een plint van zwarte tegels in de gangen en de trappenhuizen. Het trappenhuis bevat trapleuningen met geometrisch siertraliewerk en houten leuning.

Waardering

Uit 1929-1930 daterend schoolgebouw in zakelijk-expressionistische trant als beeldbepalend en historisch functioneel onderdeel van het scholencomplex "Zwartewaalstraat" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Tevens van belang als karakteristiek voorbeeld van het complexmatige schooltype dat tot stand kwam onder de verantwoordelijkheid van architect A. van der Steur in de periode dat hij chef was van de Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen van de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken.

529866
Scholencomplex Zwartewaalstraat

Inleiding

SCHOLENCOMPLEX "Zwartewaalstraat", gebouwd in twee fasen (1928-1929/1929-1930) in Zakelijk Expressionistische stijl. Het complex bestaat uit 3 onderdelen: 1) Een SCHOOLGEBOUW, oorspronkelijk gebouwd als dubbele school voor Gewoon Lager Onderwijs (GLO) annex bewaarschool (1928-1929); 2) Een SCHOOLGEBOUW, oorspronkelijk gebouwd als dubbele GLO-school (1929-1930); 3) Een GYMNASTIEKGEBOUW. Het scholencomplex is ontworpen binnen de Rotterdams Dienst Gemeentewerken, Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen, waar A. van der Steur op dat moment afdelingshoofd was. Als uitvoerende architecten waren respectievelijk J. Poot j r. en W. Dahlen betrokken. Onder Van der Steurs verantwoordelijkheid kwam in deze periode een groot aantal nieuwe scholen tot stand in Rotterdam, die door hun karakteristieke architectuur en de complexmatige aanleg vaak een opvallende positie innemen in de stad. Het scholencomplex is centraal gelegen in de Tarwewijk en gesitueerd op een rechthoekig terrein, waarbij de verschillende vleugels drie rechthoekige speelterreinen omsluiten.

N.B. De kozijnen zijn tijdens een renovatie in 1997 vervangen door houten kozijnen zonder roedenverdeling.

Omschrijving

Het scholencomplex bestaat uit twee rechthoekige vleugels parallel aan de Zwartewaalstraat, die door middel van een hek met elkaar verbonden zijn; een bewaarschool aan de Hoogvlietstraat met een L-vormige plattegrond die hier haaks op staat en twee gekoppelde gymnastieklokalen met een U-vormige plattegrond, haaks op de hoofdvleugel. Het complex wordt gekenmerkt door twee torens aan de uiteinden van elk der schoolgebouwen. De scholen zijn opgetrokken in baksteen en hebben zadeldaken met rode pannen, houten bakgoten en schoorstenen dwars op de nok. De houten vensterkozijnen - merendeels vierkant en in oorsprong met roedenverdeling - zijn voorzien van bakstenen waterdorpels met ver uitstekende hoekstenen. In de kappen bevinden zich hoger doorgetrokken puntgevels met ingestoken zadeldaken.

Waardering

Scholencomplex "Zwartewaalstraat", van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, typologische, stedenbouwkundige en ensemblewaarde. Tevens van belang als karakteristiek voorbeeld van het complexmatige schooltype dat tot stand kwam onder de verantwoordelijkheid van architect A. van der Steur in de periode dat hij chef was van de Hoofdafdeling III Stadsuitbreiding en Gebouwen van de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken.

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Zwartewaalstraat 28 3081 HZ Rotterdam Ja